Răspuns :
Ex 11.
o functie fractie admite asimptote verticale in punctele care anuleaza numitorul
observi ca pt a=1 si b=1 vei avea numitorul x²-2x+1=(x-1)²/.Pt x=1 numitorul e 0 , deci x=1 a.v.
ex16.
cos 2x=cos²x-sin²x => sin²x=(1-cos2x)/2>integrezi
I=∫[(1-cos2x)/2]*dx=1/2∫xdx-1/2∫cos2xdx=x/2-1/4sin 2x x∈[0.π/4]
aplici formula Leibnitz Newton si obtii
I=π/4
Ex 17.
F(x)=∫[(x²/(x^6+1)]*dx
x³=y=> 3x²dx=dy=.x²dx=dy/3
integrala devine
F(y)=1/3*∫dy./(y²+1)=1/3 arctg y=1/3 arctg x³+C
Ex 12
Daca x=0 punct de extrem atunci f `(0) =0
f `(x)=(x²-2x-a-b)/(x-1)²
f `(0)=(-a-b)/1=0 => a=-b
Deoarece A(0,1) ∈Gf atunci f(0)=1
f(0)=-b/1=1=> b=-1 =>a =1
o functie fractie admite asimptote verticale in punctele care anuleaza numitorul
observi ca pt a=1 si b=1 vei avea numitorul x²-2x+1=(x-1)²/.Pt x=1 numitorul e 0 , deci x=1 a.v.
ex16.
cos 2x=cos²x-sin²x => sin²x=(1-cos2x)/2>integrezi
I=∫[(1-cos2x)/2]*dx=1/2∫xdx-1/2∫cos2xdx=x/2-1/4sin 2x x∈[0.π/4]
aplici formula Leibnitz Newton si obtii
I=π/4
Ex 17.
F(x)=∫[(x²/(x^6+1)]*dx
x³=y=> 3x²dx=dy=.x²dx=dy/3
integrala devine
F(y)=1/3*∫dy./(y²+1)=1/3 arctg y=1/3 arctg x³+C
Ex 12
Daca x=0 punct de extrem atunci f `(0) =0
f `(x)=(x²-2x-a-b)/(x-1)²
f `(0)=(-a-b)/1=0 => a=-b
Deoarece A(0,1) ∈Gf atunci f(0)=1
f(0)=-b/1=1=> b=-1 =>a =1
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!