Răspuns :
la a) 0,2,4,.... termenii cresc cu 2. deci termenul general =2*k ,k e N
b) termenii sunt 1 sau (-1) => termenul general = (-1)^k, k e N ,unde ^=la puterea
c)-1, 1/4 ,-1/9,...
termenii alterneaza ca semn, iar numitorul este defapt patratul numerelor naturale, deci termenul general = (-1 /k)^k, k e N* ,inlocuind k cu 1,2,3... rezulta sirul : k=1 => (-1 /k)^k = (-1/1)^1= -1
k=2 => (-1/2)^2 =1/4............
d)1,5,5^2,.......termenii sunt puteri ale lui 5 =>
=>termenul general= 5^k , k e N
e)-1/3, 2/5 ,-3/7,4/9
observi ca:
- termnenii au semn alternant (pozitiv , negativ)
- numaratorul creste cu 1,
-numitorul creste cu 2
=> termenul general = (-1)^k *k/(2*k+1) , k e N*. facand proba ai :
k=1 => (-1)^1 *1/(2*1+1)= -1 *1/3 = -1/3
k=2 => (-1)^2 *2/(2*2+1)= 1 *2/5=2/5
.............................................
f) 1*2,2*3,......... termenul general este [k*(k+1)] ,k e N*
b) termenii sunt 1 sau (-1) => termenul general = (-1)^k, k e N ,unde ^=la puterea
c)-1, 1/4 ,-1/9,...
termenii alterneaza ca semn, iar numitorul este defapt patratul numerelor naturale, deci termenul general = (-1 /k)^k, k e N* ,inlocuind k cu 1,2,3... rezulta sirul : k=1 => (-1 /k)^k = (-1/1)^1= -1
k=2 => (-1/2)^2 =1/4............
d)1,5,5^2,.......termenii sunt puteri ale lui 5 =>
=>termenul general= 5^k , k e N
e)-1/3, 2/5 ,-3/7,4/9
observi ca:
- termnenii au semn alternant (pozitiv , negativ)
- numaratorul creste cu 1,
-numitorul creste cu 2
=> termenul general = (-1)^k *k/(2*k+1) , k e N*. facand proba ai :
k=1 => (-1)^1 *1/(2*1+1)= -1 *1/3 = -1/3
k=2 => (-1)^2 *2/(2*2+1)= 1 *2/5=2/5
.............................................
f) 1*2,2*3,......... termenul general este [k*(k+1)] ,k e N*
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!