Răspuns :
Presupunem ca primul termen al progresiei aritmetice ar fi a1, si ratia este r
Atunci stim ca in general
[tex]a_{n}=a_{1}+(n-1)*r[/tex]
Deci pentru produsul a n termeni am avea relatia
[tex]P=a_{1}*a_{2}*...*a_{n}=a_{1}*(a_{1}+r)*(a_{1}+2*r)*...*(a_{1}+(n-1)*r)[/tex]
Da-mi factor comun pe r in fiecare dintre paranteze
[tex]P=a_{1}*r(\frac{a_{1}}{r}+1)*r(\frac{a_{1}}{r}+2)*...*r(\frac{a_{1}}{r}+n-1)=a_{1}*r^{n-1}*(\frac{a_{1}}{r}+1)*(\frac{a_{1}}{r}+2)*...*(\frac{a_{1}}{r}+n-1)[/tex]
Putem face un mic truc: adaugam un r si il si impartim pe r la inceput. De asemenea notam fractia respectiva cu t
[tex]\frac{a_{1}}{r}=t[/tex]
[tex]P=r*\frac{a_{1}}{r}*r^{n-1}*(t+1)*(t+2)*..*(t+n-1)=r^{n}*t*(t+1)*..*(t+n-1)[/tex]
Aici este util sa stii ce este un factorial: produsul tuturor elementelor mai mici decat un numar n
[tex]n!=1*2*3*..*n[/tex]
Acum sa consideram un numar m<n, si sa vedem cat da raportul dintre aceste doua factoriale
[tex]\frac{n!}{m!}=\frac{1*2*3*..*m*m+1*...*n-1*n}{1*2*..*m}=(m+1)*(m+2)*...*n[/tex] Dar in cazul nostru observi ca sirul porneste de la t, nu de la t+1, si ultimul termen este n-1. Deci avem nevoie de un factorial cu un termen mai putin de forma
[tex]\frac{n!}{n}=1*2*...*(n-1)[/tex] Atunci daca impartim obtinem
[tex]\frac{\frac{n!}{n}}{\frac{m!}{m}}=\frac{n!*m}{n*m!}=\frac{m*(m+1)*(m+2)*...(n-1)*n}{n}=m*(m+1)*(m+2)*...(n-1)[/tex]
Adica exact forma de care aveam nevoie. Prin substituire, vedem ca in cazul nostru m=t, si n=t+n. Atunci
[tex]P=r^{n}*\frac{(t+n)!*t}{(t+n)*t!}[/tex]
Atunci stim ca in general
[tex]a_{n}=a_{1}+(n-1)*r[/tex]
Deci pentru produsul a n termeni am avea relatia
[tex]P=a_{1}*a_{2}*...*a_{n}=a_{1}*(a_{1}+r)*(a_{1}+2*r)*...*(a_{1}+(n-1)*r)[/tex]
Da-mi factor comun pe r in fiecare dintre paranteze
[tex]P=a_{1}*r(\frac{a_{1}}{r}+1)*r(\frac{a_{1}}{r}+2)*...*r(\frac{a_{1}}{r}+n-1)=a_{1}*r^{n-1}*(\frac{a_{1}}{r}+1)*(\frac{a_{1}}{r}+2)*...*(\frac{a_{1}}{r}+n-1)[/tex]
Putem face un mic truc: adaugam un r si il si impartim pe r la inceput. De asemenea notam fractia respectiva cu t
[tex]\frac{a_{1}}{r}=t[/tex]
[tex]P=r*\frac{a_{1}}{r}*r^{n-1}*(t+1)*(t+2)*..*(t+n-1)=r^{n}*t*(t+1)*..*(t+n-1)[/tex]
Aici este util sa stii ce este un factorial: produsul tuturor elementelor mai mici decat un numar n
[tex]n!=1*2*3*..*n[/tex]
Acum sa consideram un numar m<n, si sa vedem cat da raportul dintre aceste doua factoriale
[tex]\frac{n!}{m!}=\frac{1*2*3*..*m*m+1*...*n-1*n}{1*2*..*m}=(m+1)*(m+2)*...*n[/tex] Dar in cazul nostru observi ca sirul porneste de la t, nu de la t+1, si ultimul termen este n-1. Deci avem nevoie de un factorial cu un termen mai putin de forma
[tex]\frac{n!}{n}=1*2*...*(n-1)[/tex] Atunci daca impartim obtinem
[tex]\frac{\frac{n!}{n}}{\frac{m!}{m}}=\frac{n!*m}{n*m!}=\frac{m*(m+1)*(m+2)*...(n-1)*n}{n}=m*(m+1)*(m+2)*...(n-1)[/tex]
Adica exact forma de care aveam nevoie. Prin substituire, vedem ca in cazul nostru m=t, si n=t+n. Atunci
[tex]P=r^{n}*\frac{(t+n)!*t}{(t+n)*t!}[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!