Răspuns :
a)
[tex] \frac{1}{3x-1} \ \textgreater \ 0[/tex]
Aici ai putea inmulti cu (3x - 1) in ambii membri, dar problema este ca la inecuatii, atunci cand inmultesti cu un numar negativ in ambii membri, semnul se inverseaza, iar tu nu stii care este semnul termenului, s vei avea doua cazuri:
Cazul I: 3x - 1 > 0 (pozitiv) ==> 3x > 1 ==> x > 1/3 (1)
Numitorul fiind pozitiv, semnul de inegalitate nu se va schimba:
1 > 0 , valabil mereu ==> x ∈ R (2)
Acum intersectam cele doua solutii, adica 1 si 2, iar solutia finala S =(1/3, ∞)
Cazul II: 3x - 1 < 0 (negativ) ==> x < 1/3 (1)
Aici, semnul se va inversa:
1 < 0, imposibil ==> x∈∅ (2)
Solutia finala este S = ∅
b) [tex] \frac{x-2}{x+3} \ \textless \ 0[/tex]
Aici o metoda de rezovare mai buna ar fi cu un tabel de semne, dar este grafica, si nu ti-o pot arata, asa ca vom face pe cazuri:
Cazul I : x + 3 > 0 ==> x > -3 (1) ==> x ∈ (-3, ∞)
x - 2 < 0 ==> x < 2 (2) ==> x ∈ (-∞, 2)
S = (-3, 2)
Cazul II: x + 3 < 0 ==> x ∈ (-∞, -3)
x - 2 > 0 ==> x ∈ (2, ∞)
S = ∅
La c) si d) faci la fel
[tex] \frac{1}{3x-1} \ \textgreater \ 0[/tex]
Aici ai putea inmulti cu (3x - 1) in ambii membri, dar problema este ca la inecuatii, atunci cand inmultesti cu un numar negativ in ambii membri, semnul se inverseaza, iar tu nu stii care este semnul termenului, s vei avea doua cazuri:
Cazul I: 3x - 1 > 0 (pozitiv) ==> 3x > 1 ==> x > 1/3 (1)
Numitorul fiind pozitiv, semnul de inegalitate nu se va schimba:
1 > 0 , valabil mereu ==> x ∈ R (2)
Acum intersectam cele doua solutii, adica 1 si 2, iar solutia finala S =(1/3, ∞)
Cazul II: 3x - 1 < 0 (negativ) ==> x < 1/3 (1)
Aici, semnul se va inversa:
1 < 0, imposibil ==> x∈∅ (2)
Solutia finala este S = ∅
b) [tex] \frac{x-2}{x+3} \ \textless \ 0[/tex]
Aici o metoda de rezovare mai buna ar fi cu un tabel de semne, dar este grafica, si nu ti-o pot arata, asa ca vom face pe cazuri:
Cazul I : x + 3 > 0 ==> x > -3 (1) ==> x ∈ (-3, ∞)
x - 2 < 0 ==> x < 2 (2) ==> x ∈ (-∞, 2)
S = (-3, 2)
Cazul II: x + 3 < 0 ==> x ∈ (-∞, -3)
x - 2 > 0 ==> x ∈ (2, ∞)
S = ∅
La c) si d) faci la fel
Semnul expresiei [tex] \frac{2-x}{x+3}[/tex] adica al fractiei este acelas cu semnul produsului, (2-x)(x+3),ori acest produs ne da o functie de gradul doi cu 'a=-1<0' iar radacinile -3 si 2, care epozitiv , adica semn contrar lui a intre radacini, deci solutia este x∈(-3,2).
Exercitiul anterior are numaratorul pozitiv, deci punem doar conditia 3x-1>0, cu solutia x>1/3, sau x∈(1/3,∞).
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!