Răspuns :
x = suma
x:3+10 = prima zi
[x-(x:3+10)] x2/3 +5 =
(x-x:3-10)x2/3+5=
[(3x-x-30)/3] x 2/3+5 =
(2x-30)/3] x 2/3 +5 =
( 4x-60)/9+5=
(4x-60+45)/9=
(4x-15)/9 a 2-a zi
[x-(x/3+10)-(4x-15)/9]x1/9+7 =
[x-x/3-10-(4x-15)/9] x1/9+7 =
(9x-3x-90-4x +15)/9xx1/9+7 =
(2x-75)/9x1/9+7=
(2x-75)/81+7=
(2x-75-7x81)/81=
(2x-75+567)/81=
2x+492)/81 a 3-a zi
x-(x/3+10)-(4x-15)/9-(2x+492)/81 =33 lei
x-x/3-10-(4x-15)/9-(2x+492)/81=33 /x81
81x-27x-810-36x-135-2x-492=33x81=2673
16x=2673+810+135-492=3840
x=3840/16=240 lei este suma elevului
1 zi x/3+10=240/3+10=80+10 =90lei
a 2-a zi (4x-15)/9 = (4x240-15)/9=(960-15)/9=945/9=105 lei
a 3-a zi (2x+492)/81 =(2x240+492)/81=(480+492)/81=972/81=12
verificare
240-90-105-12=33
x:3+10 = prima zi
[x-(x:3+10)] x2/3 +5 =
(x-x:3-10)x2/3+5=
[(3x-x-30)/3] x 2/3+5 =
(2x-30)/3] x 2/3 +5 =
( 4x-60)/9+5=
(4x-60+45)/9=
(4x-15)/9 a 2-a zi
[x-(x/3+10)-(4x-15)/9]x1/9+7 =
[x-x/3-10-(4x-15)/9] x1/9+7 =
(9x-3x-90-4x +15)/9xx1/9+7 =
(2x-75)/9x1/9+7=
(2x-75)/81+7=
(2x-75-7x81)/81=
(2x-75+567)/81=
2x+492)/81 a 3-a zi
x-(x/3+10)-(4x-15)/9-(2x+492)/81 =33 lei
x-x/3-10-(4x-15)/9-(2x+492)/81=33 /x81
81x-27x-810-36x-135-2x-492=33x81=2673
16x=2673+810+135-492=3840
x=3840/16=240 lei este suma elevului
1 zi x/3+10=240/3+10=80+10 =90lei
a 2-a zi (4x-15)/9 = (4x240-15)/9=(960-15)/9=945/9=105 lei
a 3-a zi (2x+492)/81 =(2x240+492)/81=(480+492)/81=972/81=12
verificare
240-90-105-12=33
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!