Răspuns :
Formula generala pentru combinari de n luate cate k este
[tex]C_{n}^{k}=\frac{n!}{n!*(n-k)!}[/tex] unde ! inseamna factorial
[tex]n!=1*2*3*..*n[/tex]
Si mai stim ca daca avem foua produse factoriale impartite, va ramane produsul intre numerele din diferenta dintre ei
[tex]\frac{(m+k)!}{m!}=\frac{1*2*3*..*m*(m+1)*...*(m+k)}{1*2*3*..*m}=(m+1)*(m+2)*..*(m+k)[/tex]
Acum avem totul si putem face calculul
[tex]C_{n}^{8}=\frac{n!}{(n-8)!*8!}=C_{n}^{10}=\frac{n!}{(n-10)!*10!}\Rightarrow (n-8)!*8!=(n-6)!*6!\Rightarrow \frac{(n-6)!}{(n-8)!}=\frac{8!}{6!}\Rightarrow (n-6)(n-7)=7*8\Rightarrow n^{2}-6n-7n+42=56\Rightarrow n^{2}-13n-14=0\Rightarrow n^{2}-14n+n-14=n(n-14)+n-14=(n-14)(n+1)=0[/tex]
n=-1 nu poate fi solutie, pentru ca n trebuie sa fie mai mare decat 10
Atunci ramane solutia n=14
[tex]C_{n}^{k}=\frac{n!}{n!*(n-k)!}[/tex] unde ! inseamna factorial
[tex]n!=1*2*3*..*n[/tex]
Si mai stim ca daca avem foua produse factoriale impartite, va ramane produsul intre numerele din diferenta dintre ei
[tex]\frac{(m+k)!}{m!}=\frac{1*2*3*..*m*(m+1)*...*(m+k)}{1*2*3*..*m}=(m+1)*(m+2)*..*(m+k)[/tex]
Acum avem totul si putem face calculul
[tex]C_{n}^{8}=\frac{n!}{(n-8)!*8!}=C_{n}^{10}=\frac{n!}{(n-10)!*10!}\Rightarrow (n-8)!*8!=(n-6)!*6!\Rightarrow \frac{(n-6)!}{(n-8)!}=\frac{8!}{6!}\Rightarrow (n-6)(n-7)=7*8\Rightarrow n^{2}-6n-7n+42=56\Rightarrow n^{2}-13n-14=0\Rightarrow n^{2}-14n+n-14=n(n-14)+n-14=(n-14)(n+1)=0[/tex]
n=-1 nu poate fi solutie, pentru ca n trebuie sa fie mai mare decat 10
Atunci ramane solutia n=14
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!