Răspuns :
[tex]a)1\cdot2+2\cdot3+3\cdot 4+...+2003\cdot2004=\\
1(1+1)+2(2+1)+3(3+1)+....+2003(2003+1)=\\
1+1+2^2+2+3^2+3+...+2003^2+2003=\\
(1+2+3+4+5+....+2003)+(1+2^2+3^2+....+2003^2)=\\
Pentru\ prima\ paranteza\ se\ foloseste\ suma\ lui\ Gauss.\\
Pentru\ a\ doua\ paranteza\ folosim\ formula:\\
\boxed{1+2^2+3^2+...+n^2=\frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\\
Revenind:\\
\frac{2003\cdot2004}{2}+\frac{2003\cdot 2004\cdot 4007}{6}=\\
2003\cdot 1002+2003\cdot 334\cdot 4007=\\
2003(1002+1338338)=\\
2003\cdot1339340=
[/tex]
[tex]\boxed{2.682.698.020}\\ \\ b)5\cdot 10+10\cdot 15+15\cdot 20+...+10015\cdot 10020=\\ 5\cdot 5(1\cdot2+2\cdot3+3\cdot 4+....+2003\cdot 2004)=\\ Paranteza\ am\ rezolvat-o\ deja\ la\ punctul\ a:\\ 25\cdot 2682698020=\boxed{67.067.450.500}[/tex]
[tex]\boxed{2.682.698.020}\\ \\ b)5\cdot 10+10\cdot 15+15\cdot 20+...+10015\cdot 10020=\\ 5\cdot 5(1\cdot2+2\cdot3+3\cdot 4+....+2003\cdot 2004)=\\ Paranteza\ am\ rezolvat-o\ deja\ la\ punctul\ a:\\ 25\cdot 2682698020=\boxed{67.067.450.500}[/tex]
a)
1*2+2*3+3*4+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
2003*2004*2005/3=4016015*668=2682698020
b)
5*10+10*15+15*20+....+5n*(5n+5)=n(n+1)(n+2)*25/3
n=2003
2003*2004*2005/3*25=2682698020*25=67067450500
1*2+2*3+3*4+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
2003*2004*2005/3=4016015*668=2682698020
b)
5*10+10*15+15*20+....+5n*(5n+5)=n(n+1)(n+2)*25/3
n=2003
2003*2004*2005/3*25=2682698020*25=67067450500
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!