Răspuns :
ax²+bx+c=0, a(x-x1)(x-x2)=0,
x²-3x+2=0
x1,2=(3+-√9-8)/2
x1=(3+1)/2=2
x2=(3-1)/2=1
x²-3x+2=(x-1)(x-2)
sau
x²-3x+2=0
x²-2x-x+2=0
x(x-2)-(x-2)=0
(x-2)(x-1)=0
x²-3x+2=0
x1,2=(3+-√9-8)/2
x1=(3+1)/2=2
x2=(3-1)/2=1
x²-3x+2=(x-1)(x-2)
sau
x²-3x+2=0
x²-2x-x+2=0
x(x-2)-(x-2)=0
(x-2)(x-1)=0
[tex]\it log_3 \dfrac{x^2-3x+2}{x-1} = 1[/tex]
Fracția există dacă numitorul este diferit de 0, adică:
x - 1 ≠ 0
Vom descompune în factori numărătorul fracției :
x² - 3x + 2 =x² - x - 2x + 2 = x(x - 1) - 2(x - 1) = (x - 1)(x - 2)
Acum, ecuația devine:
[tex]\it log_3 \dfrac{(x-1)(x-2)}{x-1} = 1 \Longrightarrow log_3(x-2) =1 \Longrightarrow x-2 = 3^1 \Longrightarrow \\\;\\ \Longrightarrow \it x-2 =3 \Longrightarrow x =5.[/tex]
Pentru că nu am determinat condiții de existență pentru ecuație, vom verifica
faptul că x = 5 este soluție a ecuației inițiale.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!