Răspuns :
4. x+1/x=3 /^2
(x+1/x)^2=3^2
x^2+2*x*1/x+1^2/x^2=9
x^2+2+1/x^2=9
x^2+1/x^2=9-2
x^2+1/x^2=7
5. -înmulțit pe diagonala rezulta
2x=(radical din 4-2 radical din 3)*(radical din 4+2 radical din 3)
-calculul 4+2radical din 3 se mai poata scrie: 1+2radical din 3+3 care inseamna (1+radical din3)^2...la fel si pt. 4-2radical din 3
Deci: 2x=radical din (1+radical din 3)^2 * radical din (1-radical din 3)^2
2x=|1+radical din3|*|1-radical din3|
2x=(1+radical din3)*(-1+radical din3)
2x=-1+radical din 3-radical din 3+3
2x=2 si de aici rezulta x=1
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!