👤

Un text nonliterar despre iepuri sălbatici
Urgent


Răspuns :

Iepurele salbatic:

Denumirea stiintifica: 
Oryctalogus cuniculus

Raspandire:
Pe intreg globul

Iepurele salbatic european traieste astazi in cea mai mare parte a Europei, in America de Sud, Australia, Noua Zeelanda, dar si in cateva din insulele Atlanticului, Pacificului si in cele ale Oceanului Indian.

Aceasta raspandire globala se datoreaza omului. Pentru inceput iepurele se gasea pe mesele imbelsugate sau ca simplu obiect de vanatoare, dar si ca rezerva de hrana pentru marinarii care acostau pe insule pustii. In zilele noastre a ajuns sa reprezinte un migrator, care se inmulteste tot mai mult si de care nu mai poti scapa. Aceste fiinte firave erau tinute in captivitate inca din timpul Imperiului Roman. Au aparut in Franta de la inceputul secolului XI, in Anglia in secolul XII, iar in Germania intre secolele XVI - XVII. Primii locuitori din Australia ( sec. XVIII ) au adus cu ei 24 iepuri si pe acest teritoriu. Atunci a avut loc pe continent o raspandire catastrofala a acestei specii. La mijlocul secolului XIX au ajuns si in noua Zeelanda, iar ulterior pana pe insulele de la marginea Antarcticii.

Iepurele salbatic este cunoscut de toata lumea, desi de cele mai multe ori este confundat cu ruda lui apropiata iepurele de camp. Cu toate acestea exista diferente foarte clare intre cele doua specii. 

Traieste in zone nisipoase, pe dealuri unde cresc tufe dense si lemnoase. Micuta vietate este sensibila la fenomenele naturale extreme: ploi si furtuni, frig si vant puternic. Foarte rar acestia se intalnesc in regiuni cu umiditate crescuta. Coloniile de iepuri s-au adaptat foarte repede in zonele populate de oameni, ele fiind prezente chiar si in marile orase: in parcuri si in cimitire. 

Coroana ?