Răspuns :
|x+1|-|x-1|<1 <=> |x+1|<1+|x-1| <=> (x+1)^2<(1+|x-1|)^2 <=> x^2+2x+1<1+2|x-1|+x^2-2x+1 <=> 4x<1+2|x-1| ...(*)
Daca x-1>=0 (<=>x>=1): (*) <=> 4x<1+2(x-1) <=> 4x<1+2x-2 <=> 4x<2x-1 <=> 2x<-1 <=> x<-1/2, ceea ce este fals deoarece am presupus x>=1.
Daca x-1<0(<=>x<1): (*) <=> 4x<1-2(x-1) <=> 4x<1-2x+2 <=> 4x<3-2x <=> 6x<3 <=> x<1/2, ceea ce convine deoarece satisface si conditia x<1.
Din cele doua cazuri discutate deducem ca solutiile inecuatiei din enunt sunt numerele reale din intervalul (-infinit,1/2).
Daca x-1>=0 (<=>x>=1): (*) <=> 4x<1+2(x-1) <=> 4x<1+2x-2 <=> 4x<2x-1 <=> 2x<-1 <=> x<-1/2, ceea ce este fals deoarece am presupus x>=1.
Daca x-1<0(<=>x<1): (*) <=> 4x<1-2(x-1) <=> 4x<1-2x+2 <=> 4x<3-2x <=> 6x<3 <=> x<1/2, ceea ce convine deoarece satisface si conditia x<1.
Din cele doua cazuri discutate deducem ca solutiile inecuatiei din enunt sunt numerele reale din intervalul (-infinit,1/2).
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!