Răspuns :
ne amintim ca f(g(x)) '= f'(g(x)) *g'(x)
si ca (fg)'=f'g+fg'
si ca (f/g)' = (f'g-fg')/g²
asadar
1) f'= (3^2x)ln3*(2x)'-[1/(2x-1)]*(2x-1)'
adica
2*3^(2x)ln3 -2/(2x-1)
2) asta e mai greu din cauza lui lgx
il rezolv asa cum e dat
(x²)' lgx +x²* (lgx)'
(x²)'=2x
lgx=lnx*lge, in care lge este o constanta, deci la derivare , iese in fata
(lgx)'= (lnx*lge)'=lge*(lnx)"=lge*1/x
asadar f'=2xlgx+(x²) (lge)/x=2x *(lgx) +x² lge (1/x)=
=2xlgx +xlge=
=x(2lgx+lge)
3)f'= [(lnx)' *x³-(lnx)* (x³)']/((x³)²)=
[1/x)*x³- (3x²)*lnx]/x^6=
(x² -3x²lnx)/x^6=
x²(1-3lnx)/x^6=
(1-3lnx)/x^4
pt D' ⊆D
si ca (fg)'=f'g+fg'
si ca (f/g)' = (f'g-fg')/g²
asadar
1) f'= (3^2x)ln3*(2x)'-[1/(2x-1)]*(2x-1)'
adica
2*3^(2x)ln3 -2/(2x-1)
2) asta e mai greu din cauza lui lgx
il rezolv asa cum e dat
(x²)' lgx +x²* (lgx)'
(x²)'=2x
lgx=lnx*lge, in care lge este o constanta, deci la derivare , iese in fata
(lgx)'= (lnx*lge)'=lge*(lnx)"=lge*1/x
asadar f'=2xlgx+(x²) (lge)/x=2x *(lgx) +x² lge (1/x)=
=2xlgx +xlge=
=x(2lgx+lge)
3)f'= [(lnx)' *x³-(lnx)* (x³)']/((x³)²)=
[1/x)*x³- (3x²)*lnx]/x^6=
(x² -3x²lnx)/x^6=
x²(1-3lnx)/x^6=
(1-3lnx)/x^4
pt D' ⊆D
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!