Răspuns :
Teritoriul Republicii Moldova este conventional impartit in 4 patru zone agricole naturale: Nord, Centru, Sud si Sud - Est. In toate aceste zone, cu exceptia celei de Nord, cultura vitei de vie si vinificatia au o importanta industriala. Actualmente Moldova dispune de 19 centre de vinificatie, dintre ele cele mai renumite fiind: Cahul, Taraclia, Cricova, Comrat, Codru, Romanesti, Ciumai, Purcari, Hancesti etc.
In Republica noastra predomina podgoriile descoperite, cu forma vitei de vie standard, care acopera aproximativ 70 % din toate suprafetele destinate podgoriilor. De mentionat ca doar o parte nesemnificativa din suprafetele cu plantatii de vie sunt irigate.
In ceea ce priveste repartizarea soiurilor de vita de vie, mentionam ca cele albe acopera circa 69 % din suprafata totala de 71 mii hectare. Astfel printre soiurile albe se disting: Aligote (22 %), Sauvignon blanc (9 %), Chardonnay (6 %), Feteasca alba (6 %), Traminer (3 %) si Pinot Gris (2 %). Dintre cele mai raspandite soiuri de struguri rosii se remarca: Merlot (9 %), Cabernet - Sauvignon (8 %) si Pinot Noir (8 %).
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!