Răspuns :
Ecuația din enunț este echivalenta cu:
[tex]y-x*y=7 =\ \textgreater \ y*(1-x)=7[/tex]
[tex]Daca \ y=0=\ \textgreater \ 0*(1-x)=7 \ adica \ contradictie. [/tex]
Asadar trebuie îndeplinita condiția: [tex]y\ \textless \ \ \textgreater \ 0[/tex]
Sa notam multimea divizorilor lui 7 astfel:
[tex] D_{7} ={1, 7}[/tex]
In aceste condiții trebuie ca y, respectiv (1-x) sa aparțină lui [tex]D_{7} [/tex].Avem urmatoarele doua cazuri:
[tex]y=1 =\ \textgreater \ 1*(1-x)=7\ \textless \ =\ \textgreater \ 1-x=7=\ \textgreater \ x=1-7=\ \textgreater \ x=-6[/tex]
respectiv:
[tex]y=7=\ \textgreater \ 7*(1-x)=7=\ \textgreater \ 1-x=1=\ \textgreater \ x=0[/tex]
Asadar am obținut următoarele perechile de numere întregi (x,y) care verifica ecuația din enunț:
[tex]S={(-6;1),(0;7)}[/tex]
Sper sa te ajute.
[tex]y-x*y=7 =\ \textgreater \ y*(1-x)=7[/tex]
[tex]Daca \ y=0=\ \textgreater \ 0*(1-x)=7 \ adica \ contradictie. [/tex]
Asadar trebuie îndeplinita condiția: [tex]y\ \textless \ \ \textgreater \ 0[/tex]
Sa notam multimea divizorilor lui 7 astfel:
[tex] D_{7} ={1, 7}[/tex]
In aceste condiții trebuie ca y, respectiv (1-x) sa aparțină lui [tex]D_{7} [/tex].Avem urmatoarele doua cazuri:
[tex]y=1 =\ \textgreater \ 1*(1-x)=7\ \textless \ =\ \textgreater \ 1-x=7=\ \textgreater \ x=1-7=\ \textgreater \ x=-6[/tex]
respectiv:
[tex]y=7=\ \textgreater \ 7*(1-x)=7=\ \textgreater \ 1-x=1=\ \textgreater \ x=0[/tex]
Asadar am obținut următoarele perechile de numere întregi (x,y) care verifica ecuația din enunț:
[tex]S={(-6;1),(0;7)}[/tex]
Sper sa te ajute.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!