👤

Creati un dialog (10 replici) cu toate semnele de punctuatie.

Răspuns :

Salut !

❁❁❁❁❁

Cerință:

Creați un dialog de 10 replici în care să folosiți toate semnele de punctuație.

Rezolvare:

- Bună, Ionuț !

- Salut, Andrei ! Ce faci ?

- Uite, am venit să vorbim. Tu ce făceai ?

- Îmi făceam bagajul. Mă gândesc să îmi iau și haine mai groase, având în vedere că abia a venit primăvara și bănuiesc că la munte vremea este foarte rece.

- Da, și eu mi-am luat. M-a ajutat mama și sora mea să mă decid ce să pun în geanta de voiaj. Dar lasă asta. Haide să vorbim despre distracție. Tu la ce activități te-ai gândit ?

- Păi, nu m-am gândit. Îmi iau tableta, telefonul, încărcătorul ...

- Doar nu vrei să spui că vom sta cu ochii la ecrane. Acest lucru putem să îl facem și acasă. Vreau să ne distrăm împreună cu prietenii noștri. Mă gândeam să luăm: mingea de fotbal, paletele de tenis, cărțile de joc. Selectăm niște muzică bună, pentru toate gusturile. Tu ce zici ?

Total debusolat, Ionuț schiță un zâmbet formal.

- Ce este ? Nu-ți surâde planul meu ?

- Ba da .. dar nu îmi pot imagina cum o să rezist patru zile fără jocul meu preferat. Mă gândeam că mă vei ajuta cu nivelul la care sunt și pe care nu îl pot trece deloc.

- Nici pomeneală. Ai nevoie de internet pentru acest joc ?

- Bineînțeles.

- Problema s-a rezolvat. O să ne distrăm de minune. În zona aceea, nu există semnal. Deci, ai scăpat de problema jocului. Acum haide să căutăm mingea.

Dialogul este modul de expunere prin care se redă schimbul de replici dintre două sau mai multe personaje sau se reproduc reciproc replicile unor persoane implicate în actul comunicării.

Se utilizează vorbirea directă, marcată de prezența liniei de dialog; alte semne de punctuație prezente în dialog sunt: două puncte, virgula, semnul întrebării și semnul exclamării.

Vorbirea directă este însoțită de un verb de declarație: a zice, a spune, a întreba ș.m.d exprimat sau subînțeles, așezat înainte, după replică sau poate fi și intercalat.