Răspuns :
rezolvam ecuatia scotand mai intai {a}=partea fractionara a lui a
si
[a]=partea intreaga din a
prin calcul direct ecuatia devine
x+2*1+3 *1/6=2-[2-13/3] +2/3+2*(2-√2)
Am tinut cont ca ;
[5/3]=[1 si 2/3] =1
0<0.1(6)<1 deci {0,1(6)}=0,1(6)=1/6
4 , (3)= 4 intregi si 1/3=13/3
{2/3}=2/3 pt ca 0<2/3<1
-2<-√2<-1
{√2}=-√2-[-√2]=-√2-(-2)=-√2+2=2-√2
deci
x+2*1+3 *1/6=2-[2-13/3] +2/3+2*(2-√2)
x+2+1/2=2-[6/3-13/3} +2/3+2(2-√2)
[6/3-13/3]=[-7/3]=[-2si1/3]=-3
asadar ecuatia devine
x+5/2=2-(-3) +2/3+4-2√2
x+5/2=5+4+2/3-2√2
x=5/2+4+2/3 -2√2
x= (15+24+4)/6-2√2
x=43/6-2√2
x=7si1/6-2√2
aproximam x cu o aproximatie suficienta, cu un numar rational, pt a ii afla partea intreaga
x≈4,338
deci [x]=4
atunci
{x}=x-[x]= 43/6-2√2-4=43/6-24/6-2√2=19/6-2√2
[x]=4
{x}=19/5-2√2
si
[a]=partea intreaga din a
prin calcul direct ecuatia devine
x+2*1+3 *1/6=2-[2-13/3] +2/3+2*(2-√2)
Am tinut cont ca ;
[5/3]=[1 si 2/3] =1
0<0.1(6)<1 deci {0,1(6)}=0,1(6)=1/6
4 , (3)= 4 intregi si 1/3=13/3
{2/3}=2/3 pt ca 0<2/3<1
-2<-√2<-1
{√2}=-√2-[-√2]=-√2-(-2)=-√2+2=2-√2
deci
x+2*1+3 *1/6=2-[2-13/3] +2/3+2*(2-√2)
x+2+1/2=2-[6/3-13/3} +2/3+2(2-√2)
[6/3-13/3]=[-7/3]=[-2si1/3]=-3
asadar ecuatia devine
x+5/2=2-(-3) +2/3+4-2√2
x+5/2=5+4+2/3-2√2
x=5/2+4+2/3 -2√2
x= (15+24+4)/6-2√2
x=43/6-2√2
x=7si1/6-2√2
aproximam x cu o aproximatie suficienta, cu un numar rational, pt a ii afla partea intreaga
x≈4,338
deci [x]=4
atunci
{x}=x-[x]= 43/6-2√2-4=43/6-24/6-2√2=19/6-2√2
[x]=4
{x}=19/5-2√2
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!