Răspuns :
[tex]\displaystyle a)~Conditia~de~existenta~a~radicalului:~x+6 \ge 0 \Leftrightarrow x \ge -6. \\ \\ Totodata~x= \sqrt{x+6} \ge 0. ~Din~ultimele~doua~relatii~rezulta \\ \\ x \ge 0.\\ \\ Prin~ridicare~la~patrat,~obtinem:~x+6=x^2 \Leftrightarrow x^2-x-6=0. \\ \\ \Delta=25 \\ \\ x_1=\frac{1-\sqrt{25}}{2}=\frac{1-5}{2}=-2,~nu~convine!~(caci~x \ge 0) \\ \\ x_2=\frac{1+\sqrt{25}}{2}=\frac{1+5}{2}=3. \\ \\ Deci~solutia~este~3.[/tex]
[tex]\displaystyle b)~Notam ~3^x=t\ \textgreater \ 0. \\ \\ Ecuatia~devine:~3^x+(3^x)^2=12 \Leftrightarrow t+t^2=12 \Leftrightarrow t^2+t-12=0. \\ \\ \Delta=49. \\ \\ t_1= \frac{-1- \sqrt{49}}{2}=-4,~nu~convine!~(caci~t\ \textgreater \ 0) \\ \\ t_2= \frac{-1+ \sqrt{49}}{2}=3. \\ \\ Deci~t=3 \Rightarrow 3^x=3 \Rightarrow \boxed{x=1}~. [/tex]
[tex]Observatie:~Functia~f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R},~f(x)=3^x+9^x~este~strict~ \\ \\ crescatoare.~Prin~urmare,~ecuatia~f(x)=12~are~cel~mult~o \\ \\ solutie~reala.~Cum~f(1)=12,~rezulta~ca~1~este~unica~solutie~a \\ \\ ecuatiei.[/tex]
[tex]\displaystyle b)~Notam ~3^x=t\ \textgreater \ 0. \\ \\ Ecuatia~devine:~3^x+(3^x)^2=12 \Leftrightarrow t+t^2=12 \Leftrightarrow t^2+t-12=0. \\ \\ \Delta=49. \\ \\ t_1= \frac{-1- \sqrt{49}}{2}=-4,~nu~convine!~(caci~t\ \textgreater \ 0) \\ \\ t_2= \frac{-1+ \sqrt{49}}{2}=3. \\ \\ Deci~t=3 \Rightarrow 3^x=3 \Rightarrow \boxed{x=1}~. [/tex]
[tex]Observatie:~Functia~f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R},~f(x)=3^x+9^x~este~strict~ \\ \\ crescatoare.~Prin~urmare,~ecuatia~f(x)=12~are~cel~mult~o \\ \\ solutie~reala.~Cum~f(1)=12,~rezulta~ca~1~este~unica~solutie~a \\ \\ ecuatiei.[/tex]
a)
conditie de existenta: x+6>=0 <=> x>=-6.
rad(x+6)=x <=> x+6=x^2 <=> x^2-x-6=0 <=> (x-3)(x+2)=0 <=> x=3 sau x=-2.
x=3: rad(x+6)=x <=> rad(9)=3, adevarat.
x=-2: rad(x+6)=x <=> rad(4)=-2, fals.
In concluzie, solutia ecuatiei din enunt este x=3.
b)
3^x+9^x=12 <=> (3^x-3)(3^x+4)=0 <=> 3^x=3 sau 3^x=-4.
3^x=-4 nu poate avea loc, deoarece 3^x>0, oricare ar fi x apartine R.
Ramane deci 3^x=3 <=> x=1.
EDIT: gresisem la prima problema
conditie de existenta: x+6>=0 <=> x>=-6.
rad(x+6)=x <=> x+6=x^2 <=> x^2-x-6=0 <=> (x-3)(x+2)=0 <=> x=3 sau x=-2.
x=3: rad(x+6)=x <=> rad(9)=3, adevarat.
x=-2: rad(x+6)=x <=> rad(4)=-2, fals.
In concluzie, solutia ecuatiei din enunt este x=3.
b)
3^x+9^x=12 <=> (3^x-3)(3^x+4)=0 <=> 3^x=3 sau 3^x=-4.
3^x=-4 nu poate avea loc, deoarece 3^x>0, oricare ar fi x apartine R.
Ramane deci 3^x=3 <=> x=1.
EDIT: gresisem la prima problema
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!