👤

realitatea imaginara se creeaza prin limbaj? ?? coroana (niste explicatii va rog)

Răspuns :

((mi se pare o tema la un nivel mai ridicat decat gimnaziu, dar hai ca facem))
De ce se creeaza realitatea imaginara prin limbaj? 
In viata de zi cu zi, cuvintele sunt cele care ne contureaza intentiile, actiunile, sentimentele noastre si ale celor din jur. O scurta conversatie poate inveseli sau intrista un om.

O discutie purtata cu un om visator, de exemplu, poate altera rapid realitatea acestuia. Fiecare parere considerata personala si fara valoare pe subiectul respectiv se infiltreaza in subconstient. Un exemplu foarte bun este cand un prieten sau o prietena este indragostit/a. Isi face aluzii si viseaza cu ochii deschisi despre cum persoana iubita, care poate inca nu a vorbit niciodata cu el/ea, va veni si va face ceva. Te intreaba pe tine ce parere ai, iar tu, ca sa nu o/il faci sa se simta prost, spui ca "de ce nu, se poate, nu stii niciodata". Aceste cuvinte, le vezi ca pe un raspuns negativ, in timp ce el/ea il vede ca pe o posibilitate. Astfel, limbajul tau i-a creat o realitate imaginara. "Realitate" pentru ca o crede el/ea, "imaginara" pentru ca sansele ca efectiv sa se intample sunt foarte, foarte mici, insa mari in mintea persoanei respective.
Un alt exemplu simplu si des intalnit este chiar la scoala. Imagineaza-ti una dintre recentele conversatii cu colegii, care cel mai probabil suna cam asa:
"Bai, crezi ca X ne verifica tema/ne da test azi?"
"Nu, zice si el/ea asa, stii cum face."
Sansele ca una din actiunile mentionate sa se intample sunt egale. Se pot intampla sau nu. Raspunsul dat a fost categoric negativ, eliminand sansele sa se intample si convingand persoana respectiva astfel. Se creeaza, din nou, realitatea imaginara, in care X nu va verifica tema/va da test, cand in realitatea "reala" se poate intampla oricand.
Sper ca ti-am fost de ajutor!