Răspuns :
a) |x|≤3 ⇔ -3≤ x≤ 3 ⇔ x∈[-3,3]
b) |x-1|≤ 2 ⇔ -2≤ x-1≤ 2 |+1⇔ -1≤ x≤ 3 ⇔ x∈ [-1,3]
c) |x-2|≥1 ⇔ x-2≤ -1 sau x-2≥ 1 ⇔ x≤ 1 sau x≥ 3 ⇔ x∈ (-∞,1]∪ [3,∞)
d) 1/x≤ 1 adevarat pentru ∀x<0
daca x>0, 1/x≤ 1 inmultim cu x in stanga si dreapta
1≤ x
deci x∈ (-∞,0)∪ (1,∞)
e) (x-1)/(x²-4)≥ 0 ⇔ (x-1)/(x-2)(x+2)/≥ 0
x -∞ -2 1 2 +∞
-----------------------------------------------------
x-1 - - 0 + +
-----------------------------------------------------
x-2 - - - 0 +
-----------------------------------------------------
x+2 - 0 + + +
-----------------------------------------------------
(x-1)/(x²-4) - | + 0 - | +
deci x∈ (-2,1]∪ (2,∞)
f) la fel, doar ca vei avea 4 factori in loc de 3
faci tabelul semnelor
g) 2ˣ⁺¹≤ 16ˣ* 0,25ˣ⁺¹
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ * (1/4)ˣ⁺¹
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ * 2⁻²ˣ⁻²
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ⁻²ˣ⁻²
2ˣ⁺¹≤ 2²ˣ⁻²
deoarece funtia exponentiala cu baza 2 este strict crescatoare
x+1≤ 2x-2
x≥3
x∈ [3,∞)
h) √x-3≤ x-3 conditie de existenta a radicalului x≥ 3
⇔ √x-3 - (x-3) ≤0
cel mai bine te lamuresti daca faci graficul
aflam unde se intersecteaza cele doua grafice (radicalul si dreapta)
√x-3=x-3 ridicam la patrat
x-3=(x-3)²
o solutie este x=3
daca x≠3 impartim cu x-3
1=x-3
x=4
x 3 4 ∞
----------------------------------------
√x-3 - (x-3) 0 + 0 -
deci x∈ {3} ∪ [4,∞)
O zi buna!
b) |x-1|≤ 2 ⇔ -2≤ x-1≤ 2 |+1⇔ -1≤ x≤ 3 ⇔ x∈ [-1,3]
c) |x-2|≥1 ⇔ x-2≤ -1 sau x-2≥ 1 ⇔ x≤ 1 sau x≥ 3 ⇔ x∈ (-∞,1]∪ [3,∞)
d) 1/x≤ 1 adevarat pentru ∀x<0
daca x>0, 1/x≤ 1 inmultim cu x in stanga si dreapta
1≤ x
deci x∈ (-∞,0)∪ (1,∞)
e) (x-1)/(x²-4)≥ 0 ⇔ (x-1)/(x-2)(x+2)/≥ 0
x -∞ -2 1 2 +∞
-----------------------------------------------------
x-1 - - 0 + +
-----------------------------------------------------
x-2 - - - 0 +
-----------------------------------------------------
x+2 - 0 + + +
-----------------------------------------------------
(x-1)/(x²-4) - | + 0 - | +
deci x∈ (-2,1]∪ (2,∞)
f) la fel, doar ca vei avea 4 factori in loc de 3
faci tabelul semnelor
g) 2ˣ⁺¹≤ 16ˣ* 0,25ˣ⁺¹
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ * (1/4)ˣ⁺¹
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ * 2⁻²ˣ⁻²
2ˣ⁺¹≤ 2⁴ˣ⁻²ˣ⁻²
2ˣ⁺¹≤ 2²ˣ⁻²
deoarece funtia exponentiala cu baza 2 este strict crescatoare
x+1≤ 2x-2
x≥3
x∈ [3,∞)
h) √x-3≤ x-3 conditie de existenta a radicalului x≥ 3
⇔ √x-3 - (x-3) ≤0
cel mai bine te lamuresti daca faci graficul
aflam unde se intersecteaza cele doua grafice (radicalul si dreapta)
√x-3=x-3 ridicam la patrat
x-3=(x-3)²
o solutie este x=3
daca x≠3 impartim cu x-3
1=x-3
x=4
x 3 4 ∞
----------------------------------------
√x-3 - (x-3) 0 + 0 -
deci x∈ {3} ∪ [4,∞)
O zi buna!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!