Răspuns :
a)
Din |z|=|z^(-2)| obtinem |z|=1/(|z|^2) <=> |z|^3=1 <=> |z|=1.
Deci |z+1|=1.
Notam z=a+bi, unde |z|^2=a^2+b^2=1.
Obtinem |z+1|=1 <=> |(a+1)+bi|=1 <=> rad((a+1)^2+b^2)=1 <=> a^2+b^2+2a+1=1 <=> 2a+2=1 <=> 2a=-1 <=> a=-1/2. => b=+-rad(3)/2.
Rezulta z1=-1/2+i*rad(3)/2 si z2=-1/2-i*rad(3)/2. (ambele convin - se verifica inlocuind in relatiile initiale)
b)
analog cu a)
c)
Notam z=a+bi.
Atunci
|z-1|+2z=17+9i <=> |(a-1)+bi|=(17-2a)+(9-2b)i.
Cum |(a-1)+bi| apartine R => (17-2a)+(9-2b)i apartine R. => 9-2b=0 <=> b=9/2.
Obtinem deci |(a-1)+i*9/2|=17-2a <=> rad((a-1)^2+81/4)=17-2a => (a-1)^2+81/4=(17-2a)^2 <=> a^2-2a+85/4=289-68a+4a^2 <=> 3a^2-66a+1071/4=0 <=> a^2-22a+357/4=0
delta=(-22)^2-4*1*357/4=484-357=127.
a1,2=(68+-rad(127))/2.
Deci z1=(68+rad(127))/2+i*9/2 si z2=(68-rad(127))/2+i*9/2.
Din |z|=|z^(-2)| obtinem |z|=1/(|z|^2) <=> |z|^3=1 <=> |z|=1.
Deci |z+1|=1.
Notam z=a+bi, unde |z|^2=a^2+b^2=1.
Obtinem |z+1|=1 <=> |(a+1)+bi|=1 <=> rad((a+1)^2+b^2)=1 <=> a^2+b^2+2a+1=1 <=> 2a+2=1 <=> 2a=-1 <=> a=-1/2. => b=+-rad(3)/2.
Rezulta z1=-1/2+i*rad(3)/2 si z2=-1/2-i*rad(3)/2. (ambele convin - se verifica inlocuind in relatiile initiale)
b)
analog cu a)
c)
Notam z=a+bi.
Atunci
|z-1|+2z=17+9i <=> |(a-1)+bi|=(17-2a)+(9-2b)i.
Cum |(a-1)+bi| apartine R => (17-2a)+(9-2b)i apartine R. => 9-2b=0 <=> b=9/2.
Obtinem deci |(a-1)+i*9/2|=17-2a <=> rad((a-1)^2+81/4)=17-2a => (a-1)^2+81/4=(17-2a)^2 <=> a^2-2a+85/4=289-68a+4a^2 <=> 3a^2-66a+1071/4=0 <=> a^2-22a+357/4=0
delta=(-22)^2-4*1*357/4=484-357=127.
a1,2=(68+-rad(127))/2.
Deci z1=(68+rad(127))/2+i*9/2 si z2=(68-rad(127))/2+i*9/2.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!