Răspuns :
În opinia mea,titlul poeziei "Lacul"de Mihai Eminescu deschide orizontul de așteptare la cititorului cu privire la o posibilă poveste de dragoste într-un cadru natural feeric.
Din punct de vedere gramatical,acesta este alcătuit dintr-un substantiv articulat cu articolul hotărât "l", articol ce sugerează unicitatea locului,faptul ca le este cunoscut celor doi îndrăgostiți.
În corelație cu textul,acesta anticipează mesajul transmis ,structurat în două planuri :unul al realului (strofele 1-5) in care este descris cadrul natural si unul al visului ,al imaginarului(strofele 2,3,4)
Importanța lacului este redată de repetiția titlului în incipitul poeziei.Prin intermediul epitetelor cromatice :"Lacul albastru","nuferi galbeni ","cercuri albe" poetul descrie frumusețea cadrului natural .Epitetul personificator "tresărind" umanizeazã natura,deoarece Lacul nu este doar elementul central al cadrului natural,reprezintã și un martor al iubirii celor îndrăgostiți , un prieten care îi alinã suferința în final.Utilizarea verbelor la modul conjunctiv "sã sãrim","sã plutim" redau ideea de posibil, de iluzie .Conjuncția subordonatoare "dar" surprinde atât antiteza dintre planul realului și al visului.
În concluzie,titlul poeziei "Lacul" de Mihai Eminescu reprezintã o cheie de descifrare a mesajului textului.
Sper ca te-am ajutat.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!