Răspuns :
a) pasul 1
verificam pt n=1
1=182/2=1 adevarat
b) pasul 2 presupunem adevarat ca
1+2+3+...+n= n(n+1)/2
c) pasul 3 cu presupunera ca Pn este adevarata studiem P(n+1)
1+2+...+n+n+1= n(n+1)/2 +n+1 am folsit faptul presupus adevarat ca primii n termeni dau suma n(n+1)/2
aducem la acelasi numitor
1+2+...+n+n+1=(n²+n+2n+2)/2
= (n²+3n+2)/2
=(n+1)(n+2)/2= (n+1) (n+1+1)/2 deci de aceeasi forma cu Pn , dar ca e cval;abila cand n devine n+1
deci daca Pn e adevarata , atunci si P (n+1) este adevarata
asfel prin inductie putem trece mereu la 'n" urmator, deci Propozitia e valabila ∀n∈N
d) pasul 1 verificam pt n=1
1*2=1*2*3/3
2=2 Adevarat
pasul;2
consideram adevarat ca ; 1*2+2*3+...n* (n+1)=n(n+1) (n+2)/3
verificam P (n+1)
1*2+2*3+...+n(n+1) + (n+1)(n+2)= n(n+1)(n+2)/3 +(n+1)(n+2)
am folosit faptul ,presupus adevarat ca,
1*2+2*3+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
aduc la acelasi numitor in P (n+1);
1*2+2*3+...+n(n+1) + (n+1)(n+2)= n(n+1)(n+2)/3 +3*(n+1)(n+2)/3
si adun fractiile
= (n+1)(n+2) (n+3)/3
adica = (n+1) (n+1+1) (n+1+2)/3
adica de aceeasi orma cu Pn , dar acumeste pt n+1 termeni
se spune Pn⇒P (n+1)
deci adevarat , demonstrat prin inductie
verificam pt n=1
1=182/2=1 adevarat
b) pasul 2 presupunem adevarat ca
1+2+3+...+n= n(n+1)/2
c) pasul 3 cu presupunera ca Pn este adevarata studiem P(n+1)
1+2+...+n+n+1= n(n+1)/2 +n+1 am folsit faptul presupus adevarat ca primii n termeni dau suma n(n+1)/2
aducem la acelasi numitor
1+2+...+n+n+1=(n²+n+2n+2)/2
= (n²+3n+2)/2
=(n+1)(n+2)/2= (n+1) (n+1+1)/2 deci de aceeasi forma cu Pn , dar ca e cval;abila cand n devine n+1
deci daca Pn e adevarata , atunci si P (n+1) este adevarata
asfel prin inductie putem trece mereu la 'n" urmator, deci Propozitia e valabila ∀n∈N
d) pasul 1 verificam pt n=1
1*2=1*2*3/3
2=2 Adevarat
pasul;2
consideram adevarat ca ; 1*2+2*3+...n* (n+1)=n(n+1) (n+2)/3
verificam P (n+1)
1*2+2*3+...+n(n+1) + (n+1)(n+2)= n(n+1)(n+2)/3 +(n+1)(n+2)
am folosit faptul ,presupus adevarat ca,
1*2+2*3+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
aduc la acelasi numitor in P (n+1);
1*2+2*3+...+n(n+1) + (n+1)(n+2)= n(n+1)(n+2)/3 +3*(n+1)(n+2)/3
si adun fractiile
= (n+1)(n+2) (n+3)/3
adica = (n+1) (n+1+1) (n+1+2)/3
adica de aceeasi orma cu Pn , dar acumeste pt n+1 termeni
se spune Pn⇒P (n+1)
deci adevarat , demonstrat prin inductie
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!