Răspuns :
9) E(x) = [2x] -[x] -[x+1/2]
a) x∈ [0, 1/2) ⇒ [x] = 0
x∈ [0, 1/2) ⇒2x ∈[0, 1) ⇒ [2x] = 0
x∈ [0, 1/2) ⇒x+1/2 ∈[0, 1) ⇒ [x+1/2] = 0
Deci, pentru oricare x ∈[0, 1/2) ⇒ E(x) = 0 - 0 - 0 = 0
Observație
E(x) = [2x] -[x] -[x+1/2] = E(x) = [2x] -([x] + [x+1/2]).
Aplicăm identitatea lui Hermite și rezultă:
E(x) = [2x] - [2x] = 0, pentru oricare x ∈ ℝ.
b) E(x+1/2) = [2(x+1/2)] - [x+1/2] - [x+1/2+1/2] = [2x+1] - [x+1/2] - [x+1] =
= 1+[2x] -[x+1/2] -1- [x] = [2x] -[x] -[x+1/2] = E(x).
7)
S = [√(n²+1)] + [√(n²+2)] + ... + [√(n²+n)]
Avem inegalitățile evidente:
n² < n² + n = n(n+1) < (n+1)² ⇒n² < n² + n < (n+1)²
Aplicăm radical pe fiecare termen și obținem:
n < √(n²+n) < n+1 ⇒√(n²+n) ∈ (n, n+1)⇒ [√(n²+n)] = n, pentru oricare n∈ℕ.
Deci, fiecare termen al sumei este egal cu n. Rezultă :
S = n + n+ n + ... + n (cu n termeni) ⇒ S = n·n ⇒ S = n²
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!