Răspuns :
sa ne amintim
i²= -1
(a+bi)²=a²+2abi+b²i²= a²+2abi-b²=a²-b²+2abi
si (a-bi) (a+bi)= a²-b²i²=a²+b²
si
2 numere complexe a+bi=c+di ⇔a=c si c=d
atunci
a²-b²+2abi=(1-i)²/ (1-i²)= (1-2i-1)/(1+1) =-2i/2
a²-b²+2abi=-i
egalam partile reala si imaginara
a²-b²=0
2ab=-1
din prima ecuatie, avem (a-b) (a+b)=0
adica b=a sau b=-a
pt b=-a
2a²=1 ⇒a²=1/2; a=+/-√2/2, b=-/+√2/2
pt b=a
2a²=-1; a²=-1/2 dar trebuie ca a ∈R , deci nu convine
deci z= √2/2-i√2/2
si
z=-√2/2+i√2/2
(sunt bune pt ca radacina patrata din un numar complex are 2 valori,care , daca sunt exprimate trigonomertric, sunt decalate la 180 grade; am verificat cu trigonometria si se verifica argumentele 3π/4 si7π/4 pt radacina patrata a nr complex i, cu argumnentul 3π/2)
z²=z
z²-z=0
z(z-1)=0 cu solutiile z=1 z=0
sau, altfel
(a+bi)(a+bi-1)=0
fie a+bi=0=0+0i deci a=b=0; a+bi=0
fie (a-1)+bi=0 adica a=1; b=0 deci a+bi=1
deci 2 solutii reale 0 si 1
|z|=z+3+i
√(a²+b²)= a+bi+3+i
a²+b²= [(a+3)+(b+1)i]²
a²+b²=a²+6a+9-(b²+2b+1)+2(a+3)(b+1)i
egalam partile reale si imaginare din stanga si din dreapta
a²+b²=a²+6a+9-(b²+2b+1)
2(a+3)(b+1)=0
adica
b²=+6a+9-(b²+2b+1)
2(a+3)(b+1)=0
pt c a adoua relatie sa fie adevarata fie b=-1 fie a=-3
pt b=-1 [prima relatie devine;
1=6a+9+0 ⇒6a=-8...a=-4/3 z=-4/3-i
pt a=-3
b²=-18+9-b²-2b-1
2b²+2b+10=0
b²+b+5=0 b∉R
ramane doar z=-4/3-i
verificare
5/3=-4/3-i+3+i= (9-4)/3=5/3 Adevarat problema e bine rezolvata
z²=|z|
a²-b²+2abi=√(a²+b²)∈R
deci partea iimaginara , 2abi este nula; cum 2 sau i nu sunt 0,
fie b=0
atunci a²=√a²=|a| adica
a²=a, a²-a=0; a(a-1)=0 cu 2 solutii a=0si a =1
sau
a²=-a a²+a=0...cu 2 solutii a=0 si a=-1
deci am gasit 3 numere realke incluse in complex. 0,1 si -1
sau a=0
fie atunci b=√b²=|b|
acre analog, ma duce la 0 1 si -1
adica numerele sunt 0, i si -i
dar acestea nu verifica, pt ca i² si (-i)²=-1 iar |b|=1
prin ridicare la patrat am introdus soltii in plus, de acea a trebuit sa leverificam
z²=|z| are 3 solutii , toate reale : 0; 1; -1;
z²=(-2+4i)/2+i)amplificam fractia cu conjugata numitorului, si anume (2-i)
a²-b²+2abi=(-2+4i)(2-i)/(2²-i²)
a²-b²+2abi=[(-4-4i²) +8i+2i]/(4+1)
cum 4i²=4*(-1)=-4, avem
-4+4=0
deci
a²-b²+2abi=10i/5
a²-b²+2abi=2i
agaland partile reala si imaginara
a²-b²=0
ab=1
din prima ecuatie b=a sau b=-a
pt b=a
a²=1 a=1, sau a =-1
a=1⇒b=1
a=-1⇒b=-1
pt b=-a
-a²=1 a∉R
raman deci z=1+i si z=-1-i
care verifica
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!