Răspuns :
(n-4)!=1 x 2 x 3 x.........x (n-5) x (n-4)
(n-2)!=1 x 2 x 3 x........ x (n-5) x (n-4) x (n-3) x (n-2)
de aici se observa usor ca:
(n-4)!/(n-2)!=1/(n-3)(n-2)
si acum sa rezolvam inegalitatea:
(n-3)(n-2)≤20
[(n-2) - 1](n-2)≤20
notam n-2=a
a^2 - a-20≤0
a^2- 25 - a+5≤0
(a-5)(a+5)-(a-5)≤0
(a-5)(a+4)≤0
produsul e negativ cand:
a-5≤0 ⇒ n-2-5≤0 ⇒n≤7 si
a+4≥0 ⇒ n-2≥-4 n≥-2 ⇒ n≥0
sau
a-5≥0 ⇒ n-2-5≥0 ⇒ n≥7 si
a+4≤0 ⇒n-2+4≤0 nu se poate pentru ca n e natural
deci ramane solutia 0≤n≤7:
n∈[0;7]
n={0,1,2,3,4,5,6,7}
(n-2)!=1 x 2 x 3 x........ x (n-5) x (n-4) x (n-3) x (n-2)
de aici se observa usor ca:
(n-4)!/(n-2)!=1/(n-3)(n-2)
si acum sa rezolvam inegalitatea:
(n-3)(n-2)≤20
[(n-2) - 1](n-2)≤20
notam n-2=a
a^2 - a-20≤0
a^2- 25 - a+5≤0
(a-5)(a+5)-(a-5)≤0
(a-5)(a+4)≤0
produsul e negativ cand:
a-5≤0 ⇒ n-2-5≤0 ⇒n≤7 si
a+4≥0 ⇒ n-2≥-4 n≥-2 ⇒ n≥0
sau
a-5≥0 ⇒ n-2-5≥0 ⇒ n≥7 si
a+4≤0 ⇒n-2+4≤0 nu se poate pentru ca n e natural
deci ramane solutia 0≤n≤7:
n∈[0;7]
n={0,1,2,3,4,5,6,7}
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!