Răspuns :
Salut!
"Gândeşte-te, n-ar fi păcat ... ", de Magda Isanos - argumentarea apartenenţei la genul liric
Genul liric reuneşte toate creaţiile literare în care poetul îşi exprimă în mod direct stări şi sentimente, asumându-şi vocea eului liric, folosind un limbaj artistic.
Textul dat aparţine genului liric, deoarece prezintă trăsături specifice acestuia.
O caracteristică a creaţiei lirice, prezentă şi în textul dat, se referă la exprimarea directă a sentimentului de dragoste a poetei faţă de fiinţa iubită. Aceasta îi contemplă frumuseţea interioară, asemănându-l cu elemente grandioase ale naturii cosmice: "ce-albastru-i ceru-n ochii tăi", "pe gura ta, surâsu-i ca un soare".
O altă marcă a discursului liric este subiectivitatea sa, eul liric făcându-şi simţită prezenţa prin forme lexico-gramaticale. Astfel, se observă pronume la persoana I ("-mă", "-ne", "mi-"), adjective pronominale la persoana I ("mea"), verbe la persoana I ("să-ncep", "să spun"). De asemenea, subiectivitatea este reliefată prin adresarea directă a poetei către iubitul ei, aspect vizibil prin folosirea pronumelor, adjectivelor şi a verbelor la persoana a II-a ("te-", "tăi", "învaţă").
Un alt argument este utilizarea limbajului expresiv pentru transmiterea sentimentelor. În acest text, poeta foloseşte o multitudine de figuri de stil, care evidenţiază apropierea sufletească şi ataşamentul ei faţă de fiinţa iubită. Metafora "ce-albastru-i ceru-n ochii tăi" şi comparaţia "surâsu-i ca un soare" dau amploare cosmică însuşirilor iubitului. Lumea, în viziunea poetei, este cea care a dat naştere bucuriei şi a construit fericirea celor doi. Aceste idei sunt transmise prin imagini auditive ("că-n glas / îţi cânt atâtea cântece") şi prin imagini vizuale, create cu ajutorul metaforelor: "c-a înflorit în flori şi-a curs în ape".
Poeta caută modalităţi prin care să poată să-şi exprime dragostea prin cuvinte. Această căutare este evidentă în repetarea sintagmei "Învaţă-mă cu ce să-ncep", procedeu artistic cu valoare de refren.
Având o structură vesificată, această creaţie lirică are o muzicalitate aparte, realizată prin rima variată (încrucişată şi îmbrăţişată), măsura de 10-11 silabe şi de ritmul iambic.
În concluzie, textul dat aparţine genului liric, deoarece poate îşi exprimă în mod direct sentimentul de dragoste faţă de iubitul ei, asumându-şi vocea eului liric, folosind un limbaj figurat.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!