👤

comentariu de rigoare hanul ancutei la genul liric

Răspuns :

Nu se poate la gen liric pentru ce este o naratiune.
Povestirea a aparut in 1928 in volumul Hanul Ancutei, aduna la olalta elementele inalnite in povestirile anteriaore: lumea satului, natura, iubirea si legenda.
Hanul Ancutei are forma povestirii in rama asemeni decameronului lui Boccacio sau i mie si una de nopti , deoarece cele 9 naratiuni de sine statatoare sunt incadrate intr-o alta naratiune prin procedeul insertiei.
Titlul volumului indica spatiu mitic unde se intalnesc cei 10 povestitori "intr-o toamna autie". Legatura dintre naratiune este asigurata de tema povestirii de rama si de orezenta unui povestitor al naratiunii cadru.
Tehnica povestirii in rama presupune duplicarea instantei narative, cei 10 naratori relateaza diferite perspective caci au rol fie de personaje fie de ascultatori .
Incipitul ei fixeaza coordonatele spatio-temporale cadrul intalnirii povestirilor si tema volumului. Coordonatele temporale sunt plasate "demult" in atemporalitate, insa intr-um timo mitic sugestive fiind trimiteriile la sarbatorile crestine si evenimentele naturale. Soatiul de asemenea este unul mitic o imagine a paradisului pierdut asezat la o rascruce de drumuri , hanul este ocrotitor ca o cetatr , zidurile hanului au valoare si lumea povestirii iar hanul este un topas al povestirii.
Deoarece relateaza o intamplare din tinerete personajul-narator isi asuma un dublu rol : de povestitor matur si de protagonist ca tanar nasabuit ce isi pierde u ochi in timpul unei ambuscade caruia i-a cazut victima el si Marga in urma cu 25 de ani la Fantana dintre plopi.
Portretul fizic al personajului narator Neculai Isac este realizata de la intrarea personajului in scena odata cu venirea la han.
Numele de Mozili il purtau boerii de tara care fusesera in slujba la domnie dar nu mai indeplineau slujbe active si alcatuiau un corp de rezerva.
Perspectiva narativa este subiectiva deoarece se relateaza la persoana 1.
Construite pe principiul conversatiei spontane povestiriile din Hanu Ancutei se constituie intr-o suita de amintiri despre imprejurari si oameni de odinioara.