Răspuns :
Prin inductie matematica completa:
n=1 1+11=12 divizibil cu 6
n=2 8+22=30 divizibil si el cu 6
............................................
presupunem adevarat ca n^3+11n divizibil cu 6
V.D.(vom demonstra) ca si pt n+1 se verifica afirmatia, adica:
(n+1)^3 + 11(n+1) va fi divizibil si el cu 6
Avem
n^3 + 3n^2 + 3n +1 +11n+11= n^3 + 11n + 3n^2 + 3n + 12 = M6 +3(n^2 + n +4)
Pentru a avea toata suma divizibila cu 6 trebuie ca si ce avem in paranteza sa fie divizibil cu 2(M6 este deja multiplu de 6, prin presupunerea facuta, apoi am scos un factor comun, pe 3 in fata parantezei).
Inductie din nou:
n=1 1+1+4=6 divizibil cu 6
n=2 4+2+4=10, divizibil si el cu 2
..................
presupunem avevarat faptul ca
n^2 + n + 4 divizibil cu 2 si avem de demonstrat ca este adevarat si pentru n+1, adica
(n+1)^2 +(n+1) + 4 = n^2 +2n + 1 + n + 1 + 4 = n^2 + n + 4 +2(n+1) = M2 +2(n+1), deci si el multiplu de 2 ca fiind suma de doi termeni multiplii de doi.
Deci afirmatia facuta este adevarata, adica n^2 +n +4 este intr-adevar multiplu de 2 si prin urmare si afirmatia facuta anterior ca ....... este multiplu de 6, este si ea adevarata.
QED(Qvot Erat Demonstrandum-latina)
P.S. Am folosit metoda dublei inductii matematice, care se poate aplica destul de des.
Succes in continuare!
n=1 1+11=12 divizibil cu 6
n=2 8+22=30 divizibil si el cu 6
............................................
presupunem adevarat ca n^3+11n divizibil cu 6
V.D.(vom demonstra) ca si pt n+1 se verifica afirmatia, adica:
(n+1)^3 + 11(n+1) va fi divizibil si el cu 6
Avem
n^3 + 3n^2 + 3n +1 +11n+11= n^3 + 11n + 3n^2 + 3n + 12 = M6 +3(n^2 + n +4)
Pentru a avea toata suma divizibila cu 6 trebuie ca si ce avem in paranteza sa fie divizibil cu 2(M6 este deja multiplu de 6, prin presupunerea facuta, apoi am scos un factor comun, pe 3 in fata parantezei).
Inductie din nou:
n=1 1+1+4=6 divizibil cu 6
n=2 4+2+4=10, divizibil si el cu 2
..................
presupunem avevarat faptul ca
n^2 + n + 4 divizibil cu 2 si avem de demonstrat ca este adevarat si pentru n+1, adica
(n+1)^2 +(n+1) + 4 = n^2 +2n + 1 + n + 1 + 4 = n^2 + n + 4 +2(n+1) = M2 +2(n+1), deci si el multiplu de 2 ca fiind suma de doi termeni multiplii de doi.
Deci afirmatia facuta este adevarata, adica n^2 +n +4 este intr-adevar multiplu de 2 si prin urmare si afirmatia facuta anterior ca ....... este multiplu de 6, este si ea adevarata.
QED(Qvot Erat Demonstrandum-latina)
P.S. Am folosit metoda dublei inductii matematice, care se poate aplica destul de des.
Succes in continuare!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!