Răspuns :
Salut !
✽✽✽✽✽
În sens dentotativ, adică în sens propriu, sintagma are o explicație ce provine din mitologia greacă: tâlharul Procust atacă teritorii pe drumule între Atena și Megara. El avea două paturi, unul foarte mare și unul foarte mic, în care îi așeza pe trecătorii prinși. Pe cei înalți el îi așează în patul cel mic, pe cei scunzi în patul cel mare. În ambele situații îi chinuia pe nefericiții trecători, tortudându-i până când ajungeau să se potrivească dimensiunilor patului în care erau așezați. Procust își găsește și el sfârșitul, fiind ucis în același mod în care îi omoara pe trecători, de către Tezeu.
În sens conotativ, adică în sensul figurat, expresia Patul lui Procust simbolizează intenția de a impune un tipar prestabilit prin intermediul anumitor constrângeri sau poate sugera incompatibilitatea în relațiile interumane.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!