Răspuns :
Presupunem ca exista o progresie an in care numerele de mai sus sa fie termenii progresiei.
Putem considera fara a restrange generalitatea ca a1=√2
ak=a1+(k-1)·r=√3
..................
am= am+(m-1)·r=√5
k, ;, n numere naurale k<m;<n
Formwezi sistemul
{a1=√2
{ak=a1+(k-1)·r =√3 =>√2+(k-1)·r=√3 => r=(√3-√2)/(k-1) =>
am=√2+(m-1)·(√3-√2)/.(k-1)=√5=>√2(k-1)+(m-1)*(√3-√2)=√5(k-1) =>
(m-1)*(√3-√2)=√5·(k-1) =.>
m-1=√5(k-1)/(√3-√2) amplifici fractia cu conjugata numitorului √3+√2 si obtii
m-1=√5(√3+√2)(k-1)/(3-2)=>
m=(√15+√10)·(k-1)+1
Primul termen al sumei este un numar rational deci tot membrul drept este un nr irational.Am ajuns la egalitatea
m=nr irational. Fals , deoarece m a fost considerat numar natural.Deci cele 3 numere nu pot fi termenii unei progresii aritmetice
Putem considera fara a restrange generalitatea ca a1=√2
ak=a1+(k-1)·r=√3
..................
am= am+(m-1)·r=√5
k, ;, n numere naurale k<m;<n
Formwezi sistemul
{a1=√2
{ak=a1+(k-1)·r =√3 =>√2+(k-1)·r=√3 => r=(√3-√2)/(k-1) =>
am=√2+(m-1)·(√3-√2)/.(k-1)=√5=>√2(k-1)+(m-1)*(√3-√2)=√5(k-1) =>
(m-1)*(√3-√2)=√5·(k-1) =.>
m-1=√5(k-1)/(√3-√2) amplifici fractia cu conjugata numitorului √3+√2 si obtii
m-1=√5(√3+√2)(k-1)/(3-2)=>
m=(√15+√10)·(k-1)+1
Primul termen al sumei este un numar rational deci tot membrul drept este un nr irational.Am ajuns la egalitatea
m=nr irational. Fals , deoarece m a fost considerat numar natural.Deci cele 3 numere nu pot fi termenii unei progresii aritmetice
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!