Răspuns :
Titlul este format dintr-un substantiv “vârfuri” care exprimă un loc nedefinit, abstract care sugerează starea de tristețe și de nesiguranță a poetului. Tema poeziei este codrul, un cadru spiritual aflat între viață și moarte.
Poezia este o operă lirică deoarece eul liric își exprimă în mod direct sentimentele de tristețe și durere prin intermediul figurilor de stil: “mai încet, tot mai încet” , “sufletu-mi nemângâiet” , “dor de moarte” , și a imaginilor artistice – vizuale: “dulce corn” , “sufletu-mi nemângâiet” și auditive: “melancolic cornul sună”.
Eul liric își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale; pronume și adjective pronominale de pers. I (“mi” , “mine”) și verbe de persoana I: “-ntorn”.
Modul de expunere predominant în poezie este descrierea utilizată în crearea spațiului acțiunii: “peste vârfuri trece lună” , “codru-și bate frunza lin”, “dintre ramuri de arin”; însă în ultima strofă există și monolog liric: “De ce taci când fermecată, Inima-mi spre tine-ntorn? Mai suna-vei, dulce corn, Pentru mine vre odată?”.
În concluzie am demonstrat că poezia “Peste vârfuri” este o operă lirică.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!