👤

Argumete pro si contra artelor martiale

Răspuns :

Argumente pro :
— oferă practicantului feedback-ul performantelor sale;
— oferă altor practicanți o idee, de cum pot fi mai devreme sau mai tarziu;
— oferă tuturor oportunitatea de a vedea comportamentul și performanțele practicantului sub presiunea emotiilor;
— oferă un motiv ( un scop ) mobilizator pentru antrenament;
— oferă antrenorului/instructorului o imagine permanentă despre nivelul, calitățile și defectele practicanților și indirect asupra metodelor, calităților și slăbiciunilor antrenamentului.
Argumente contra :
— nu oferă întotdeauna o evaluare corectă despre abilitățile candidatului, ci doar despre capacitățile acestuia la momentul respectiv ( subiectivitate );
— favorizează, de multe ori, capacitățile atletice – vizibile, iar progresul interior sau intelectual/psihic este în plan secundar ( puțin sau deloc vizibil );
— unor practicanți nu le place să fie testați, din lipsa de interes sau din frică de presiune etc.;
— nu sînt relevante, deoarece sînt o succesiune de tehnici și combinații/scenarii studiate și auto- matizate.
Mai dăm examen sau nu? Care e folosul? Nimeni nu vă poate da raspunsul…doar păreri. Pentru fiecare persoană examenul, orice examen/evaluare are o anumită semnificație. Pentru unii sînt modalități de a obtine o diplomă, pentru alții nu au nici o semnificație, pentru unii sînt momentele descoperirii interioare, pentru alții un prilej de etalare sau potolire a orgoliului…
Testele pentru KYU (gradele “inferioare” în ordine descrescatoare: 10 kyu, 9 kyu, 8 kyu…1 kyu) sînt folosite pentru a testa dacă practicantul are un minim de cunoștințe referitoare la tehnicile elementare, înainte de a exersa și învăța tehnici mai complexe sau combinații.
Testele pentru DAN (gradele “superioare” în ordine crescatoare: 1 Dan ; 2 Dan…10 Dan) sînt orientate atît pe cerințele pentru o capacitate avansată a executării tehnicilor, cît și pe reușitele personale ale candidatului ( pregatire multidisciplinară, care trebuie să includă cunoștințe avansate de pedagogie, psihologie și o cultură teoretică și practică vastă a Artei Marțiale practicată).
Examenele/testele, pentru diferite centuri/grade, au un scop bine definit, dincolo de metodologiile didactice, care au stat la baza sistemului de gradații. Este extrem de mult de discutat pe acest subiect…