Răspuns :
2^(7n+3) +3^(2n+1) ×5^(4n+1) este divizibil cu 23 ⇒
P(n)=2^(7n+3) +3^(2n+1) ×5^(4n+1)=23t n∈N t∈Z
1.Verificam P(0) n=0
2^(7×0+3) +3^(2×0+1) ×5^(4×0+1)=
=2^3 +3^1 ×5^1=8+15=23
2.Presupunem ca P(k) este adevarat
2^(7k+3) +3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23m k∈N m∈Z
2^(7k+3) +3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23m
2^(7k+3) =23m-3^(2k+1) ×5^(4k+1) (1)
3.Sa demonstram ca P(k+1) este adevarat
2^[7(k+1)+3] +3^[2(k+1)+1] ×5^[4(k+1)+1]=23p k∈N m∈Z
2^(7k+10) +3^(2k+3) ×5^(4k+5)=23p
2^7×2^(7k+3) +3^2×5^4×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
128×2^(7k+3) +5625×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
inlocuim 2^(7k+3) =23m-3^(2k+1) ×5^(4k+1) din (1)
2944m-128×3^(2k+1) ×5^(4k+1) +5625×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
2944m-5497×3^(2k+1) ×5^(4k+1) =23p
23[128m-239×3^(2k+1) ×5^(4k+1)] =23p
deoarece P(0) este adevarat si din P(k) ⇒P(k+1) adevarat rezulta ca P(n) este adevarat
P(n)=2^(7n+3) +3^(2n+1) ×5^(4n+1)=23t n∈N t∈Z
1.Verificam P(0) n=0
2^(7×0+3) +3^(2×0+1) ×5^(4×0+1)=
=2^3 +3^1 ×5^1=8+15=23
2.Presupunem ca P(k) este adevarat
2^(7k+3) +3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23m k∈N m∈Z
2^(7k+3) +3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23m
2^(7k+3) =23m-3^(2k+1) ×5^(4k+1) (1)
3.Sa demonstram ca P(k+1) este adevarat
2^[7(k+1)+3] +3^[2(k+1)+1] ×5^[4(k+1)+1]=23p k∈N m∈Z
2^(7k+10) +3^(2k+3) ×5^(4k+5)=23p
2^7×2^(7k+3) +3^2×5^4×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
128×2^(7k+3) +5625×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
inlocuim 2^(7k+3) =23m-3^(2k+1) ×5^(4k+1) din (1)
2944m-128×3^(2k+1) ×5^(4k+1) +5625×3^(2k+1) ×5^(4k+1)=23p
2944m-5497×3^(2k+1) ×5^(4k+1) =23p
23[128m-239×3^(2k+1) ×5^(4k+1)] =23p
deoarece P(0) este adevarat si din P(k) ⇒P(k+1) adevarat rezulta ca P(n) este adevarat
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!