Răspuns :
Notam cu g(x)=(f°f)(x)=4x+3, f si g definite pe R cu valori in R
Bijectiva=injectiva & surjectiva
Injectiva: ∀x1≠x2 din domeniul de definitie, R, in acest caz ⇒g(x1) ≠ g(x2) care este o inegalitate evidenta, deoarece, inlocuind, avem 4x1+3≠4x2+3, adevar pt ∀x1≠x2 din R
Subjectiva: ∀y∈codomeniului(R, in cazul nostru) , exista un UNIC x∈R(domeniului de definitie), a.i. y=g(x), adevar evident, deoarece pentru orice y∈R, exista si este unic un x∈R a.i. y=4x+3.
Deci, in concluzie, functia este in acelas timp si injectiva si surjectiva pe intregul ei domeniu de definitie, deci BIJECTIVA pe intregul domeniu.
Bijectiva=injectiva & surjectiva
Injectiva: ∀x1≠x2 din domeniul de definitie, R, in acest caz ⇒g(x1) ≠ g(x2) care este o inegalitate evidenta, deoarece, inlocuind, avem 4x1+3≠4x2+3, adevar pt ∀x1≠x2 din R
Subjectiva: ∀y∈codomeniului(R, in cazul nostru) , exista un UNIC x∈R(domeniului de definitie), a.i. y=g(x), adevar evident, deoarece pentru orice y∈R, exista si este unic un x∈R a.i. y=4x+3.
Deci, in concluzie, functia este in acelas timp si injectiva si surjectiva pe intregul ei domeniu de definitie, deci BIJECTIVA pe intregul domeniu.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!