Răspuns :
Te ajuta daca iti explic doar la a)? Toate celalaltr se rezolva la fel..
a) 2x+1 pe 3=-0,(6)
Transformam -0.(6) in fractie ordinara, poate si pe 2x (aici nu este obligatoriu) si o sa fie -6 pe 9. de aici avem 2x+1 pe 3= -6 pe 9. Amplificam 1 pe 3 cu 3 si 2x cu 9,ca sa le aducem la acelasi numitor. De acum nu mai sumtem obligati sa scriem numitorii si ne ramane 18x+3=-6. Aducem cunoscutele intr-o parte si necunoscutele in alta: 18x=-6-3 (s-a sxhimbat semnul deoarece s-a schimbat pozitia). 18x= -9 (doua numere cu acelasi semn se aduna, -6-3=-9). x=18 : -9. x= -2 (- inmultit cu - da +, + inmultit cu + da minus si - inmultit cu + da -, la fel si la impartire).
Sper sa te fi ajutat si sa fi inteles :)
a) 2x+1 pe 3=-0,(6)
Transformam -0.(6) in fractie ordinara, poate si pe 2x (aici nu este obligatoriu) si o sa fie -6 pe 9. de aici avem 2x+1 pe 3= -6 pe 9. Amplificam 1 pe 3 cu 3 si 2x cu 9,ca sa le aducem la acelasi numitor. De acum nu mai sumtem obligati sa scriem numitorii si ne ramane 18x+3=-6. Aducem cunoscutele intr-o parte si necunoscutele in alta: 18x=-6-3 (s-a sxhimbat semnul deoarece s-a schimbat pozitia). 18x= -9 (doua numere cu acelasi semn se aduna, -6-3=-9). x=18 : -9. x= -2 (- inmultit cu - da +, + inmultit cu + da minus si - inmultit cu + da -, la fel si la impartire).
Sper sa te fi ajutat si sa fi inteles :)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!