👤

cat timp traiesc ursii koala

Răspuns :

Koala (Phascolarctos cinereus) numit şi ursul cu pungă sau eronat ursul koala este un mamifer marsupial erbivor arboricol endemic din Australia. Este singurul reprezentant existent al familiei Phascolarctidae şi este înrudit cu vombatul actual.[3] Koala se găseşte în zonele de coastă ale regiunilor continentale din estul şi sudul Australiei: Queensland, Noua Galie de Sud, Victoria şi Australia de Sud. Este uşor de recunoscut după corpul său robust, lipsit de coadă, urechile rotunjite şi pufoase şi nasul mare în formă de lingură. Koala are o lungime a corpului de 60–85 cm şi o greutate de 4–15 kg. Culoarea blănii variază de la cenuşiu-argintie la brun-ciocolatie. Koala din populaţiile nordice sunt de obicei mai mici şi mai deschise la culoare decât cele din sud. Este posibil că aceste populaţii să fie subspeciidistincte, dar acest lucru este discutabil.

Koala trăiesc de obicei în pădurile de eucalipt, iar frunzele acestor copaci reprezintă o mare parte din hrana lor. Hrana are un conţinut scăzut de nutrienţi. Ele sunt animale sedentare şi dorm 20 de ore pe zi. Nu sunt sociale, şi singurele relaţii sunt între mamă şi pui. Masculii adulţi comunică cu pufnituri sonore care intimidează rivalii şi atrag femelele. Masculii îşi marchează prezenţa cu nişte glande odorizante pe piept. Koala este un mamifer aplacentar (fără placentă). Din această cauză embrionul, peste o anumită vârstă, nu mai poate fi hrănit în uter din cauza lipsei organului care efectuează hrănirea, adică a placentei şi este născut. Ajuns în afara organismului matern, embrionul se târăşte până în marsupiul mamei, unde stă între şase şi zece luni şi unde este hrănit cu lapte. Puii de koala sunt numiţi în engleză „joey”, şi sunt înţărcaţi la vârsta de un an. Urşii cu pungă nu au mulţi prădători şi paraziţi, dar sunt ameninţati de numeroşi agenţi patogeni, cum ar fi bacteriile din familia Chlamydiaceae şi retrovirusul Koala. Pe lângă asta, mai sunt ameninţati şi de incendiile de pădure şi de secetă.

Au apărut în legendele şi picturile rupestre ale aborigenilor de mii de ani. Prima întâlnire cunoscută dintre un european şi o koala a avut loc în 1798, şi o imagine a animalului a fost publicată în 1810 de către naturalistul George Perry⁠(en). Botanistul Robert Brown⁠(en) a scris în 1814 prima descriere ştiinţifică detaliată a animalului, descriere care a rămas nepublicată pentru 180 de ani. Artistul popular John Gould a ilustrat şi a descris koala, introducând specia publicului englez. Mai multe detalii despre biologia koalei au fost descoperite în secolul XIX de către diferiţi zoologi britanici. Datorită aparenţei distinctive, este considerat un simbol al Australiei. Koala este listată la „risc scăzut” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. 

Koala (Phascolarctos cinereus) numit și ursul cu pungă sau eronat ursul koala este un mamifer marsupial erbivor arboricol endemic din Australia. Este singurul reprezentant existent al familiei Phascolarctidae și este înrudit cu vombatul actual.[3] Koala se găsește în zonele de coastă ale regiunilor continentale din estul și sudul Australiei: Queensland, Noua Galie de Sud, Victoria și Australia de Sud. Este ușor de recunoscut după corpul său robust, lipsit de coadă, urechile rotunjite și pufoase și nasul mare în formă de lingură. Koala are o lungime a corpului de 60–85 cm și o greutate de 4–15 kg. Culoarea blănii variază de la cenușiu-argintie la brun-ciocolatie. Koala din populațiile nordice sunt de obicei mai mici și mai deschise la culoare decât cele din sud. Este posibil că aceste populații să fie subspecii distincte, dar acest lucru este discutabil.

Koala trăiesc de obicei în pădurile de eucalipt, iar frunzele acestor copaci reprezintă o mare parte din hrana lor. Hrana are un conținut scăzut de nutrienți. Ele sunt animale sedentare și dorm 20 de ore pe zi. Nu sunt sociale, și singurele relații sunt între mamă și pui. Masculii adulți comunică cu pufnituri sonore care intimidează rivalii și atrag femelele. Masculii își marchează prezența cu niște glande odorizante pe piept. Koala este un mamifer aplacentar (fără placentă). Din această cauză embrionul, peste o anumită vârstă, nu mai poate fi hrănit în uter din cauza lipsei organului care efectuează hrănirea, adică a placentei și este născut. Ajuns în afara organismului matern, embrionul se târăște până în marsupiul mamei, unde stă între șase și zece luni și unde este hrănit cu lapte. Puii de koala sunt numiți în engleză „joey”, și sunt înțărcați la vârsta de un an. Urșii cu pungă nu au mulți prădători și paraziți, dar sunt amenințati de numeroși agenți patogeni, cum ar fi bacteriile din familia Chlamydiaceae și retrovirusul Koala. Pe lângă asta, mai sunt amenințati și de incendiile de pădure și de secetă.

Au apărut în legendele și picturile rupestre ale aborigenilor de mii de ani. Prima întâlnire cunoscută dintre un european și o koala a avut loc în 1798, și o imagine a animalului a fost publicată în 1810 de către naturalistul George Perry⁠(en). Botanistul Robert Brown⁠(en) a scris în 1814 prima descriere științifică detaliată a animalului, descriere care a rămas nepublicată pentru 180 de ani. Artistul popular John Gould a ilustrat și a descris koala, introducând specia publicului englez. Mai multe detalii despre biologia koalei au fost descoperite în secolul XIX de către diferiți zoologi britanici. Datorită aparenței distinctive, este considerat un simbol al Australiei. Koala este listată la „risc scăzut” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Guvernul Australian consideră „vulnerabile” populațiile din Queensland și New South Wales. Koala a fost vânată intens în secolul XX pentru blană, și omorârea lor la scară mare în Queensland a produs o nemulțumire publică care a dus la o mișcare pentru a proteja specia. S-au înființat sanctuare și exemplarele a căror habitat a fost distrus au fost mutate în zone mai bune. Acum, cea mai mare amenințare la adresa lor este distrugerea habitatului, provocată de agricultură și urbanizare