Răspuns :
[tex] 3^{x} + 4^{x} + 5^{x} = 6^{x}| : 6^{x} \\ (\frac{3}{6})^{x} + (\frac{4}{6})^{x} + (\frac{5}{6})^{x} - 1 = 0 [/tex]
Vedem ca fiecare fractie este subunitara (<1)
deci:
[tex] (\frac{3}{6})^{x} [/tex] -> f. descrescatoare.
[tex] (\frac{4}{6})^{x} [/tex] -> f. descrescatoare.
[tex] (\frac{5}{6})^{x} [/tex] -> f.descrescatoare.
Notam: [tex]f(x) = (\frac{3}{6})^{x} + (\frac{4}{6})^{x} + (\frac{5}{6})^{x} - 1[/tex]
-> functie descrescatoare.
f(x) = 0 --> intersectia Gf cu axa Ox
pt: x → -∞ ⇒ f(x) → ∞
x → +∞ ⇒ f(x) → -1
=> Exista un singur punct A(x1,0) unde Gf taie axa Ox, deci, exista doar o singura solutie.
Observam ca x=3 verifica ecuatia:
[tex] (\frac{3}{6})^{3} + (\frac{4}{6})^{3} + (\frac{5}{6})^{3} - 1 =\\ =\frac{27 + 84 + 125}{216} - 1 =\\ = \frac{216}{216} -1 = 0[/tex]
x=3, solutia problemei.
Vedem ca fiecare fractie este subunitara (<1)
deci:
[tex] (\frac{3}{6})^{x} [/tex] -> f. descrescatoare.
[tex] (\frac{4}{6})^{x} [/tex] -> f. descrescatoare.
[tex] (\frac{5}{6})^{x} [/tex] -> f.descrescatoare.
Notam: [tex]f(x) = (\frac{3}{6})^{x} + (\frac{4}{6})^{x} + (\frac{5}{6})^{x} - 1[/tex]
-> functie descrescatoare.
f(x) = 0 --> intersectia Gf cu axa Ox
pt: x → -∞ ⇒ f(x) → ∞
x → +∞ ⇒ f(x) → -1
=> Exista un singur punct A(x1,0) unde Gf taie axa Ox, deci, exista doar o singura solutie.
Observam ca x=3 verifica ecuatia:
[tex] (\frac{3}{6})^{3} + (\frac{4}{6})^{3} + (\frac{5}{6})^{3} - 1 =\\ =\frac{27 + 84 + 125}{216} - 1 =\\ = \frac{216}{216} -1 = 0[/tex]
x=3, solutia problemei.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!