👤

vreau si eu un rezumat pentru povestea Ierni Jilave de Gig I Mihaescu va rog repede.


Răspuns :

In opinia mea, fragmentul ,, Ierni jilave" de Gib I. Mihaescu surprinde trairile si atitudinile unui copic care este personak principal in asteptarea Craciunului si-a zapezii ilustrand ideea ca adultii si copii au viziuni diferite asupra aceluiasi anotimp. Pentru a-mi sustine opinia voi aduce cateva argumente.

In primul rand, se relateaza ca in seara de Ajun, copilul era foarte agitat si ingrijorat in asteptarea zapezii. Acest personaj nu are nume ceea ce inseamna ca devine un simbol al copilului in general. Craciunul are intotdeauna un farmec aparte, dar puritatea si stralucirea zapezii ii da un aspect magic. Mos Craciun este asteptat intotdeauna de copii sa vina cu sania. Probabil de aceea si copilul din acest text astepta cu nerabdare zapada. In miazanoapte isi pusese toata speranta crezand ca de acolo avea sa vina norul de zapada. si-l imagina enorm si aburiu, cu chip de om, un Mos Craciun impovarat de daruri.

Consider ca era un copil sensibil si firav deoarece fata din casa il sfatuieste sa nu mai stea afara ca sa nu raceasca. E prudent si ascultator, se duce in casa si se aseaza in dreptul geamului ca sa vada primul fulg.

In sfarsit fulgii albi isi fac aparitia, iar baiatul nu mai putea de bucurie. Simte nevoia sa impartaseasca cuiva bucuria si o striga pe mama ca sa-i dea vestea cea mare: ,,Ninge, mama, n-auzi?". Mama preocupata propabil cu pregatirile de Craciun si cu musafirii nu-i da importanta entuziasmului copilului si-i spune sa nu mai iasa afara si sa se culce.

In concluzie, textul citat dezvaluie influenta pe care spatiul exterior il are asupra fiintei umane, dar si perceperea diferita a aceluiasi fenomen in functie de varsta. In timp ce copilul era foarte bucuros de venirea zapezii, cei maturi raman indiferenti.

Intr-o opera literara epica, parerea mea este ca personajul literar ne ajuta sa desprindem mesajul si viziunea artistica.