Răspuns :
În cunoscuta baladă a lui George Topârceanu este surprinsă o lume minunată, miniaturală, ce constituie în fapt un univers uman. Toamna, personificată, seamănă cu o ființă rea și urâtă, a cărei prezență înspăimântă.
” Evenimentele ” înregistrate de natură se repercutează aspura minusculei viețuitoare, atenția fiind îndreptată în al doilea tablou asupra ei. În această atmosferă tristă, într-un decor pustiit, se va consuma drama greierului. Diminutivele, epitetele coloristice cât și metaforele, relevă arta de picior a poetului, delicatețea cu care este descrisă mica vietate: ” Din căsuța lui humă / A ieșit un greieruș, / Negru, mic, muiat în tuș, / Și pe-aripi pudrat cu brumă ”.
Personificat, greierele se adresează toamnei, explicându-și adevăratele necazuri abătute asupra unei ființe plăpânde, luată prin surprindere de frig și ploi și care nu și-a făcut provizii pentru iarnă: ” Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun ”. Este nevoit să ceară împrumut de la vecina furnică, și care, bineînțeles, îl refuză, ba mai mult, va umple lumea ” că m-am dus și i-am cerut...”
Punerea în scenă într-o situație tipică pentru greier amintește de celebra fabulă ” Greierele și furnica ” a poetului francez La Fontaine. Autocompătimirea din final ( ” Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic și necăjit! ”) provoacă un zâmbet abia schițat de înțelegere a existenței sale fragile, amenințată de vremea ostilă și de împrejurări neîndurătoare.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!