Răspuns :
Pentru a)
observam ca avem o progresie aritmetica cu ratia r=6 si a1=1
an=a1+(n-1)r=1+6n-6=6n-5
Sn=(a1+an)*n/2 => 280=(1+6n-5)*n/2=> 560= 6n^2- 4n => impartim prin 2 si vom avea 280=3n^2-2n=> 3n^2-2n-280=0 => ecuatie de grad 2 cu solutiile n1= 10 n2=-9,3
=> n=10=> an= 60-5=55=> x=55
Pentru b)
la fel ca la a
a1=x+1
si r=x+4-x-1=> r=3
an=x+28
an=a1+3n+3=> x+28=x+1+3n+3=> 3n=24=> n=8
Ultimul termen din suma este a8=> S8= (x+1+x+28)*8/2
si de aici calcule
observam ca avem o progresie aritmetica cu ratia r=6 si a1=1
an=a1+(n-1)r=1+6n-6=6n-5
Sn=(a1+an)*n/2 => 280=(1+6n-5)*n/2=> 560= 6n^2- 4n => impartim prin 2 si vom avea 280=3n^2-2n=> 3n^2-2n-280=0 => ecuatie de grad 2 cu solutiile n1= 10 n2=-9,3
=> n=10=> an= 60-5=55=> x=55
Pentru b)
la fel ca la a
a1=x+1
si r=x+4-x-1=> r=3
an=x+28
an=a1+3n+3=> x+28=x+1+3n+3=> 3n=24=> n=8
Ultimul termen din suma este a8=> S8= (x+1+x+28)*8/2
si de aici calcule
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!