Răspuns :
13)
a, b, c sunt în progresie geometrică ⇒ b=aq, c=aq², unde q=rația
[tex]\it log_b x =\dfrac{log_a x}{log_a b} = \dfrac{log_a x}{log_a aq} = \dfrac{log_a x}{log_a a+log_aq} = \dfrac{log_a x}{1+log_aq} \\\;\\ \\\;\\ log_c x = \dfrac{log_a x}{log_a c} = \dfrac{log_a x}{log_a aq^2} = \dfrac{log_a x}{log_a a+log_aq^2} = \dfrac{log_a x}{1+2log_aq}[/tex]
[tex]\it Notez\ \ log_ax = t,\ \ \ log_a q =u[/tex]
Membrul stâng al egalității din enunț devine:
[tex]\it \dfrac{t-\dfrac{t}{1+u}}t} = \dfrac{t(1-\dfrac{1}{1+u})}{t} = 1-\dfrac{1}{1+u} =\dfrac{1+u-1}{1+u}=\dfrac{u}{1+u}[/tex]
Al doilea membru al egalității din enunț devine:
[tex]\it\dfrac{\dfrac{t}{1+u}-\dfrac{t}{1+2u}}{\dfrac{t}{1+2u}}=\dfrac{t(1+2u-1-u)}{(1+u)(1+2u)}\cdot \dfrac{1+2u}{t}=\dfrac{u}{1+u}[/tex]
Deci, egalitatea din enunț este verificată.
..
a, b, c sunt în progresie geometrică ⇒ b=aq, c=aq², unde q=rația
[tex]\it log_b x =\dfrac{log_a x}{log_a b} = \dfrac{log_a x}{log_a aq} = \dfrac{log_a x}{log_a a+log_aq} = \dfrac{log_a x}{1+log_aq} \\\;\\ \\\;\\ log_c x = \dfrac{log_a x}{log_a c} = \dfrac{log_a x}{log_a aq^2} = \dfrac{log_a x}{log_a a+log_aq^2} = \dfrac{log_a x}{1+2log_aq}[/tex]
[tex]\it Notez\ \ log_ax = t,\ \ \ log_a q =u[/tex]
Membrul stâng al egalității din enunț devine:
[tex]\it \dfrac{t-\dfrac{t}{1+u}}t} = \dfrac{t(1-\dfrac{1}{1+u})}{t} = 1-\dfrac{1}{1+u} =\dfrac{1+u-1}{1+u}=\dfrac{u}{1+u}[/tex]
Al doilea membru al egalității din enunț devine:
[tex]\it\dfrac{\dfrac{t}{1+u}-\dfrac{t}{1+2u}}{\dfrac{t}{1+2u}}=\dfrac{t(1+2u-1-u)}{(1+u)(1+2u)}\cdot \dfrac{1+2u}{t}=\dfrac{u}{1+u}[/tex]
Deci, egalitatea din enunț este verificată.
..
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!