Răspuns :
a) Răspunsul este 34.
x + [tex] \frac{1}{x} [/tex] = 6 (ridicăm ambele părți ale ecuației la puterea a doua și obținem)
[tex](x + \frac{1}{x})^2 = 6^2[/tex]
[tex]x^2 + 2x \frac{1}{x} + (\frac{1}{x})^2 = 6^2[/tex]
[tex]x^2 + 2 + \frac{1}{x^2} = 36[/tex]
[tex]x^2 + \frac{1}{x^2} = 36 - 2[/tex]
[tex]x^2 + \frac{1}{x^2} = 34[/tex]
b) Răspunsul este (1 - a + 2b)
2x² + x - 6 = (x + a)(2x - b) (desfacem parantezele)
2x² + x - 6 = x·2x - x·b + a·2x - ab
2x² + x - 6 = 2x² - bx+2ax - ab
2x² + x - 6 = 2x² + (2a - b)x - ab
Dacă expresia din stânga egalului este echivalentă cu cea din dreapta, atunci pentru orice x ∈ R, coeficienții (adică numerele din fața necunoscutei x) trebuie să fie egali. Aceasta înseamnă: ce se află în fața x-ului din dreapta egalului este egal cu ce se află în fața x-ului din stânga egalului. Deci,
(2a - b) = 1 (scădem a din ambele părți ale ecuației)
2a - a - b = 1 - a
a - b = 1 - a (adunăm 2b la ambele părți ale ecuației)
a - b + 2b = 1 - a + 2b
(a + b) = 1 - a + 2b
c) Răspunsul este 4
Dacă
E(x) = x² + 5x - 6 + (x+2)(x-3)
atunci E(2) = 2² + 5·2 - 6 + (2+2)(2-3) (îl înlocuim pe x cu 2)
= 4 + 10 - 6 + 4·(-1)
= 4 + 10 - 6 - 4
= 4
d) Răspunsul este (x + y + z).
ma = (a + b) ÷ 2
= [(-2x + 3y - 4z) + (4x - 5y + 6z)] ÷ 2
= [(-2x + 4x) + (3y - 5y) - (4z + 6z)] ÷ 2 (comutativitate și asociativitate)
= (2x - 2y +2z) ÷ 2 (scoate factor comun 2)
= 2(x - y + z) ÷ 2
= x - y + z
x + [tex] \frac{1}{x} [/tex] = 6 (ridicăm ambele părți ale ecuației la puterea a doua și obținem)
[tex](x + \frac{1}{x})^2 = 6^2[/tex]
[tex]x^2 + 2x \frac{1}{x} + (\frac{1}{x})^2 = 6^2[/tex]
[tex]x^2 + 2 + \frac{1}{x^2} = 36[/tex]
[tex]x^2 + \frac{1}{x^2} = 36 - 2[/tex]
[tex]x^2 + \frac{1}{x^2} = 34[/tex]
b) Răspunsul este (1 - a + 2b)
2x² + x - 6 = (x + a)(2x - b) (desfacem parantezele)
2x² + x - 6 = x·2x - x·b + a·2x - ab
2x² + x - 6 = 2x² - bx+2ax - ab
2x² + x - 6 = 2x² + (2a - b)x - ab
Dacă expresia din stânga egalului este echivalentă cu cea din dreapta, atunci pentru orice x ∈ R, coeficienții (adică numerele din fața necunoscutei x) trebuie să fie egali. Aceasta înseamnă: ce se află în fața x-ului din dreapta egalului este egal cu ce se află în fața x-ului din stânga egalului. Deci,
(2a - b) = 1 (scădem a din ambele părți ale ecuației)
2a - a - b = 1 - a
a - b = 1 - a (adunăm 2b la ambele părți ale ecuației)
a - b + 2b = 1 - a + 2b
(a + b) = 1 - a + 2b
c) Răspunsul este 4
Dacă
E(x) = x² + 5x - 6 + (x+2)(x-3)
atunci E(2) = 2² + 5·2 - 6 + (2+2)(2-3) (îl înlocuim pe x cu 2)
= 4 + 10 - 6 + 4·(-1)
= 4 + 10 - 6 - 4
= 4
d) Răspunsul este (x + y + z).
ma = (a + b) ÷ 2
= [(-2x + 3y - 4z) + (4x - 5y + 6z)] ÷ 2
= [(-2x + 4x) + (3y - 5y) - (4z + 6z)] ÷ 2 (comutativitate și asociativitate)
= (2x - 2y +2z) ÷ 2 (scoate factor comun 2)
= 2(x - y + z) ÷ 2
= x - y + z
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!