Răspuns :
- Folosirea ortogramelor date în enunțuri despre poveștile preferate.
1. Din povestea Capra cu trei iezi, am aflat unde s-au ascuns iezii.
- s-au se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (s și au) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul au ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- sau se scrie legat când poate fi înlocuit cu ori.
2. Din povestea Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă, aflăm că aceasta l-a păcălit pe urs, spunăndu-i să-și moaie coada în balta.
- l-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (l și a) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul a ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- la se scrie legat când arată locul (la școală) sau denumește nota muzicală la.
3. În povestea Scufița Roșie, de Charles Perrault, ni se povestește că aceasta s-a dus în vizită la bunica sa.
- s-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (s și a) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul a ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- sa se scrie legat când poate fi înlocuit cu ei sau lui. (bunica sa/ei)
4. Așa-i pitici că nu v-a speriat maștera? - îi întrebam eu cât eram cu gândul în povestea Albă ca zapada, de Frații Grimm.
- v-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (v și a) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul a ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- va se scrie legat când arată o acțiune care se va petrece în viitor (Va veni vara.)
5. Îmi imaginez ce a zis ursul după ce a văzut că nu mai poate scoate coada înghețată în lac -,,M-ai păcăăăălit?! ,,( Ursul păcălit de vulpe -Ion Creangă)
- m-ai se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (m și ai) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul ai ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- mai se scrie legat când denumește luna mai sau când arată gradul de comparație (mai bun).
6. Pot spune cu inima pe inima ca nu-i copilărie dacă n-ai citit Cei trei purceluși, de James Marshall.
- n-ai se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (n și ai) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul ai ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- nai se scrie legat când denumește un instrument muzical.
7. Povestea Cenușăreasa, de Frații Grimm, ne-a încântat copilăria.
- ne-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (ne și a) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul a ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- nea se scrie legat când poate fi înlocuit cu omăt, zăpadă sau nenea.
8. S-ar putea să descoperiți și voi tărâmul fermecat al poveștilor dacă le veți citi.
- s-ar se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (s și ar) care se rostesc în aceeași silabă, prin pierderea vocalei e.
- sar se scrie legat când are înțelesul de a sări.
9. Mi-a plăcut povestea Rățușca cea urătă, de Frații Grimm și am înțeles că aparențele înșeală.
- mi-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (mi și a) care se rostesc în aceeași silabă.
- mia se scrie legat când are înțelesul mia ca sumă de bani, mia când are înțelesul de oiță, sau numele Mia.
10. Ce-a fost în sufletul Cenușăresei după ce orologiul a bătut ora 12 e redat așa bine în poveste.
- ce-a se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (ce și a) care se rostesc împreună în aceeași silabă.
- cea se scrie legat când poate fi înlocuit aceea sau când arată un grad de comparație ( cea mai frumoasă).
11. Ce-ai fi făcut în locul lui Alice? (Alice în Țara Minunilor -Lewis Carroll)
- ce-ai se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (ce și ai) care se rostesc împreună în aceeași silabă.
- ceai se scrie astfel cănd denumește o băutură din plante.
11. Ne-am delectat cu personajele din povestea „Cei trei purceluși„ , de James Marshall.
- ne-am se scrie cu liniuță de unire cănd unește două părți de vorbire diferite (ne și am) care se rostesc în aceeași silabă. Cuvăntul am ajută la exprimarea unei acțiuni (formarea timpului trecut al verbelor)
- neam se scrie legat când poate fi înlocuit cu familie, rudă, popor, deloc.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!