Răspuns :
Propoziţii cu ortogramele „s-a” şi „sa”
"sa" legat se pune atunci cand se poate inlocui cu ei/lui si cu cratima cand nu se poate inlocui.
Exemple: Părerea sa nu conta.
Omul s-a făcut de râs când a început să povestească.
Propoziţii cu ortogramele „la” şi „l-a”
" la" legat se pune atunci cand spui ca te duci undeva cum ar fi "Plec la magazin" si cu cratima cand nu are sens de a pleca cum ar fi " l-a batut pe baiat"
Propoziții cu ortogramele „ne-am” și „neam”
" neam " se scrie legat atunci cand are sens de ruda cum ar fi " A venit un neam la mine" si cu cratima atunci cand nu are sens de ruda cum ar fi: " Ne-am pregatit sa plecam"
Propoziții cu ortogramele „s-au” și „sau”
" sau " se scrie legat atunci cand se poate inlocui cu " ori " cum ar fi: Sau mergi cu noi, sau stai acasa. " si cu cratima cand nu se poate inlocui cum ar fi : " S-au razgandit si vor pleca maine"
Propoziţii cu ortograma „iau” şi „i-au”
" iau " se scrie fara cratima atunci cand are sens de a lua ceva cum ar fi: " Iau aceasta prajitura" si cu cratima cand nu are acest sens cum ar fi " I-au dat banii promisi"
Propozitii cu ortograma ia/i-aSe scrie legat, când poate fi înlocuit cu ridică, apucă, prinde Mama ia cartea de pe masă. si cu cratima cand nu are acest sens
Ortogramele " las si l-as "
Se scrie "las" atunci cand are sensul de "fricos". George este un la las.
l-as Se scrie "l-as" atunci cand urmeaza o actiune. L-as lasa sa plece
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!