Răspuns :
18. |x|∈R+ \{0;1} baza tebuie sa fie pozitiva si ≠1
x∈R\{-1;0;1}
4x²-1>0⇔x∈(-∞;-1/2)∪(1/2; ∞)
cum x≠+-1 iar ) fiind deja eliminata
ramane solutia
x∈(-∞;-1)∪(-1;-1/2)∪(1/2;1)∪(1;∞)
16 .
3>0
Δ≤0, pt ca expresia e sub radical sa fie≥0
(m+2)²-4*3*(m+5)≤0
m²+4m+4-12m-60≤0
m²-8m-56<0
m1,2=[8+-√(64+224)]/2= (8+-12√2)2=4+-6√2
m∈(-∞, 4-6√2] ∪[4+6√2;∞)
17
pt m>2, 2-m<0 si expresia va lua valori negative, exceptand un i eventual interval intre radacini, deci nu va fi >0 ∀x∈R
pt m=2, expresia devine -2x-4 , functie de grad 1, va schimba o data semnul, deci nu va fi >0 ∀x∈R
pt m<2, 2-m>0 , expresia va lua valori pozitive exceptand intervalul dintre radacini, daca acestea exista
cum dorim sa fie>0, ∀x, inseamna ca ecuatia atasata nu trebuie sa aibe radacini distincte ci cel mult 2 racacini confundate
deci Δ≤0
avem deci sistemul
m<2
(-2)²-4*(3m-2)*(2-m)≤0
m<2
4 +4(3m-2)(m-2)≤0
m<2
1+3m²-8m+4≤0
m<2
3m²-8m+5≤0
m1,2=[8+-√(64-60)]/6=(8+-√4)/6=(8+-2)/6 m1=1; m2=5/3
deci ,pt a doua conditie m∈[1;5/3]
deci m∈(-∞;2)∩[1;5/3]=[1;5/3]
17.2
x²+y²-2x-y+m>0,∀x,y∈R
x²-2x+1-1 +y²-y+1/4-1/4 +m>0∀x, y∈R
(x-1)² +(y-1/2)²-1-1/4+m>0, ∀x, y∈R
(x-1)² +(y-1/2)² +m-5/4>0, ∀x, y∈R
dar
(x-1)² +(y-1/2)²≥0, ∀x,y∈R
deci ramane ca
m-5/4>0
adica
m>5/4
17.3
[ (m-1)/(m+1)] baza de logaritmi ; distingem cazurile;
1. [ (m-1)/(m+1)] >1
atunci
functia logaritmica este crescatoare, se pastreza sensul inegalitatii pt functie
x² +2≥ [ (m-1)/(m+1)]
sau mai simplu, vezi fig 1 attach
dar x²+2≥2, ∀x∈R
deci
1<[ (m-1)/(m+1)]≤2
rezolvand dubla inecuatie, obtinem * m∈(-∞;-3]
pt -3 avem egalitatea log2din2≥1, pt ce m mica valoarea a lui x²+2
pe masura ce m scade, baza tinde descrescator, (cu valori supraunitare), catre 1
* Obs
la rezolvare , nu am rezolvat pe rand cele 2 inecuatii
[ (m-1)/(m+1)]-1>0 si
respectiv
[ (m-1)/(m+1)]-2 ≤0
care m-ar fi dus la 2 tabele de variatie a cate 2 functiide grad1 si la acelasi rezultat, dupa un rationament mai lung
ci am folosit graficul functiei omografice f(m) = (m-1)/(m+1) si am pus conditiile ca valorile sa fie cuprinse in intervalul (1;2]; vezi figura 2
pt
0<(m-1)/(m+1)<1 ca baza de logaritm
dar x²+2≥2⇒avem un logaritm in baza subunitara din un nummar≥2,va fi negativ,
dar cum ni se cerre ca logaritmul sa fie≥1>0, pozitiv, contradictie, deci nu exista valori ale lui m pt care baz sa fie subunitara si logaritmul ≥1
ramane doar valorile lui m pt care baza este supraunitara si anume
m ∈(-∞;-3]
x∈R\{-1;0;1}
4x²-1>0⇔x∈(-∞;-1/2)∪(1/2; ∞)
cum x≠+-1 iar ) fiind deja eliminata
ramane solutia
x∈(-∞;-1)∪(-1;-1/2)∪(1/2;1)∪(1;∞)
16 .
3>0
Δ≤0, pt ca expresia e sub radical sa fie≥0
(m+2)²-4*3*(m+5)≤0
m²+4m+4-12m-60≤0
m²-8m-56<0
m1,2=[8+-√(64+224)]/2= (8+-12√2)2=4+-6√2
m∈(-∞, 4-6√2] ∪[4+6√2;∞)
17
pt m>2, 2-m<0 si expresia va lua valori negative, exceptand un i eventual interval intre radacini, deci nu va fi >0 ∀x∈R
pt m=2, expresia devine -2x-4 , functie de grad 1, va schimba o data semnul, deci nu va fi >0 ∀x∈R
pt m<2, 2-m>0 , expresia va lua valori pozitive exceptand intervalul dintre radacini, daca acestea exista
cum dorim sa fie>0, ∀x, inseamna ca ecuatia atasata nu trebuie sa aibe radacini distincte ci cel mult 2 racacini confundate
deci Δ≤0
avem deci sistemul
m<2
(-2)²-4*(3m-2)*(2-m)≤0
m<2
4 +4(3m-2)(m-2)≤0
m<2
1+3m²-8m+4≤0
m<2
3m²-8m+5≤0
m1,2=[8+-√(64-60)]/6=(8+-√4)/6=(8+-2)/6 m1=1; m2=5/3
deci ,pt a doua conditie m∈[1;5/3]
deci m∈(-∞;2)∩[1;5/3]=[1;5/3]
17.2
x²+y²-2x-y+m>0,∀x,y∈R
x²-2x+1-1 +y²-y+1/4-1/4 +m>0∀x, y∈R
(x-1)² +(y-1/2)²-1-1/4+m>0, ∀x, y∈R
(x-1)² +(y-1/2)² +m-5/4>0, ∀x, y∈R
dar
(x-1)² +(y-1/2)²≥0, ∀x,y∈R
deci ramane ca
m-5/4>0
adica
m>5/4
17.3
[ (m-1)/(m+1)] baza de logaritmi ; distingem cazurile;
1. [ (m-1)/(m+1)] >1
atunci
functia logaritmica este crescatoare, se pastreza sensul inegalitatii pt functie
x² +2≥ [ (m-1)/(m+1)]
sau mai simplu, vezi fig 1 attach
dar x²+2≥2, ∀x∈R
deci
1<[ (m-1)/(m+1)]≤2
rezolvand dubla inecuatie, obtinem * m∈(-∞;-3]
pt -3 avem egalitatea log2din2≥1, pt ce m mica valoarea a lui x²+2
pe masura ce m scade, baza tinde descrescator, (cu valori supraunitare), catre 1
* Obs
la rezolvare , nu am rezolvat pe rand cele 2 inecuatii
[ (m-1)/(m+1)]-1>0 si
respectiv
[ (m-1)/(m+1)]-2 ≤0
care m-ar fi dus la 2 tabele de variatie a cate 2 functiide grad1 si la acelasi rezultat, dupa un rationament mai lung
ci am folosit graficul functiei omografice f(m) = (m-1)/(m+1) si am pus conditiile ca valorile sa fie cuprinse in intervalul (1;2]; vezi figura 2
pt
0<(m-1)/(m+1)<1 ca baza de logaritm
dar x²+2≥2⇒avem un logaritm in baza subunitara din un nummar≥2,va fi negativ,
dar cum ni se cerre ca logaritmul sa fie≥1>0, pozitiv, contradictie, deci nu exista valori ale lui m pt care baz sa fie subunitara si logaritmul ≥1
ramane doar valorile lui m pt care baza este supraunitara si anume
m ∈(-∞;-3]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!