Răspuns :
a)surjectivitatea
x->-∞, f(x)->∞; x->1, f(x) ->5-1=4
injectivitatea ; x1≠x2, x1-x2≠0⇒
f(x1)-f(x2)=5-x1- (5-x2)=x2-x1≠0 deci f(x1)≠f(x2)
deci bijectiva
y=-x+5
x=y+5
f^(-1)(x)= x+5, functia inversa
b) x->-∞, f(x)->-∞
x=2, y=3*2+4=10
surjectiva
x1≠x2, f(x1)-f(x2) =3(x1-x2)≠0, f(x1)≠f(x2) injectiova
deci bijectiva
functia inversa:
y=3x+4
3x=y-4
x=y/3 -4/3
f^(-1) (x)=x/3-4/3
c) x->-2, x>-2, f(x)->-7/+0=-∞
x->-2, x<-2 f(x)->-7/-0=+∞
x->∞, f(x) ->3; x->-∞, f(x) ->3x/x=3
f(x) =(3x-1)/(x+2)=(3x+6-7)/(x+2)=3-7/(x+2)
x+2 crescatoare pe R\{-2}, 1/(x+2) descrescatoare,, -7/(x+2) crescatoare, 3-7/(x+2) crescatoare pe R\{-2} deci injectiva cum ia toate valorile din R\{3} f(x) surjectiva si injectiva, deci bijectiva
functia inversa:
y=(3x-1)/(x+2)
xy+2y=3x-1
xy-3x=-1-2y
3x-xy=2y+1
x( 3-y)=2y+1
x= (2y+1)/(3-y)
f^(-1)(x)= (2x+1)/(3-x)
d) analog
(6x+1)/(3x-4 )
la +4/3 ->∞
la-4/3->-∞
la ∞si la -∞ tinde cate 6x/2x=2
(6x-8+9)/(3x-4)=2+9/(3x-4)
3x-4 crescatoare, 9/(3x-4) descrescatoare, 9/(3x-4) descrescatoare pr R\ {4/3} deci injectiva cum ia toate valorile intre -∞si ∞ este si surjectiva, deci bijectiva
Functia inversa:
f(x) =y=(6x+1)/(3x-4)
3xy-4y=6x+1
3xy-6x=4y+1
x(3y-6)=4y+1
x=(4y+1)/(3y-6)
f^(-1)(x)= (4x+1)/(3x-6)
Bonus ; grafice
f(x) = (3x-1)/(x+2)
si
f(x)= (6x+1)/(3x-4)
x->-∞, f(x)->∞; x->1, f(x) ->5-1=4
injectivitatea ; x1≠x2, x1-x2≠0⇒
f(x1)-f(x2)=5-x1- (5-x2)=x2-x1≠0 deci f(x1)≠f(x2)
deci bijectiva
y=-x+5
x=y+5
f^(-1)(x)= x+5, functia inversa
b) x->-∞, f(x)->-∞
x=2, y=3*2+4=10
surjectiva
x1≠x2, f(x1)-f(x2) =3(x1-x2)≠0, f(x1)≠f(x2) injectiova
deci bijectiva
functia inversa:
y=3x+4
3x=y-4
x=y/3 -4/3
f^(-1) (x)=x/3-4/3
c) x->-2, x>-2, f(x)->-7/+0=-∞
x->-2, x<-2 f(x)->-7/-0=+∞
x->∞, f(x) ->3; x->-∞, f(x) ->3x/x=3
f(x) =(3x-1)/(x+2)=(3x+6-7)/(x+2)=3-7/(x+2)
x+2 crescatoare pe R\{-2}, 1/(x+2) descrescatoare,, -7/(x+2) crescatoare, 3-7/(x+2) crescatoare pe R\{-2} deci injectiva cum ia toate valorile din R\{3} f(x) surjectiva si injectiva, deci bijectiva
functia inversa:
y=(3x-1)/(x+2)
xy+2y=3x-1
xy-3x=-1-2y
3x-xy=2y+1
x( 3-y)=2y+1
x= (2y+1)/(3-y)
f^(-1)(x)= (2x+1)/(3-x)
d) analog
(6x+1)/(3x-4 )
la +4/3 ->∞
la-4/3->-∞
la ∞si la -∞ tinde cate 6x/2x=2
(6x-8+9)/(3x-4)=2+9/(3x-4)
3x-4 crescatoare, 9/(3x-4) descrescatoare, 9/(3x-4) descrescatoare pr R\ {4/3} deci injectiva cum ia toate valorile intre -∞si ∞ este si surjectiva, deci bijectiva
Functia inversa:
f(x) =y=(6x+1)/(3x-4)
3xy-4y=6x+1
3xy-6x=4y+1
x(3y-6)=4y+1
x=(4y+1)/(3y-6)
f^(-1)(x)= (4x+1)/(3x-6)
Bonus ; grafice
f(x) = (3x-1)/(x+2)
si
f(x)= (6x+1)/(3x-4)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!