👤

Rezolvati : 3(x-2)^2 + (x-5)(x+5) - 2x(x-6) si va rog arătaţi-mi si procedeul prin care ati rezolvat. Mulţumesc!

Răspuns :

Aplicam  formulele de calcul prescurtat (a-b)²=a²-2·a·b+b² pentru   
 (x-2)²=x²-2·x·2+2²=x²-4x+4 si (a-b)(a+b)=a²-b² pentru (x-5)(x+5)=x²-5²=x²-25 .   Reluam exercitiul (in care vom aplica distributivitatea inmultirii fata de adunare sau scadere) 3(x²-4x+4)+x²-25-2x(x-6)=3x²-12x+12+x²-25-2x²+12x (acum vom aplica reducrea termenilor asemenea si vom obtine in final) 2x²-13 .