Răspuns :
5^(x-1)+5^(x-2)+5^(x-3)=775
5^2*5^(x-3)+5^1*5^(x-3)+5^(x-3)=775
25*5^(x-3)+5*5^(x-3)+5^(x-3)=775
31*5^(x-3)=775
5^(x-3)=25
5^(x-3)=5^2
x-3=2
x=5.
3*7^x+3*7^(x+1)+7^x=2
3*7^x+3*7^1*7^x+7^x=2
3*7^x+21*7^x+7^x=2
25*7^x=2
7^x=2/25
x=log in baza 7 din 2/25.
PS: am impresia ca a doua ecuatie e scrisa gresit. Verifica eventual. Sarbatori frumoase!
5^2*5^(x-3)+5^1*5^(x-3)+5^(x-3)=775
25*5^(x-3)+5*5^(x-3)+5^(x-3)=775
31*5^(x-3)=775
5^(x-3)=25
5^(x-3)=5^2
x-3=2
x=5.
3*7^x+3*7^(x+1)+7^x=2
3*7^x+3*7^1*7^x+7^x=2
3*7^x+21*7^x+7^x=2
25*7^x=2
7^x=2/25
x=log in baza 7 din 2/25.
PS: am impresia ca a doua ecuatie e scrisa gresit. Verifica eventual. Sarbatori frumoase!
5^x·5⁻¹+5^x·5⁻²+5^x·5⁻³=775
5^x(1/5+1/5²+1/5³)=775
5^x(1/5+1/25+1/125)=775
5^x(25+5+1)/125=775
5^x·31/125=775
5^x·31=775·125
5^x=(775·125)/31
5^x=25·125
5^x=5⁵
x=5
3·7^x+3·7^x·7+7^x=2
7^x(3+3·7+1)=2
7^x(3+21+1)=2
7^x·25=2
7^x=2/25
ceva nu ai scris corect mai verifica-l
5^x(1/5+1/5²+1/5³)=775
5^x(1/5+1/25+1/125)=775
5^x(25+5+1)/125=775
5^x·31/125=775
5^x·31=775·125
5^x=(775·125)/31
5^x=25·125
5^x=5⁵
x=5
3·7^x+3·7^x·7+7^x=2
7^x(3+3·7+1)=2
7^x(3+21+1)=2
7^x·25=2
7^x=2/25
ceva nu ai scris corect mai verifica-l
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!