Răspuns :
Ca sa nu depinda de x, rezultatul va trebui sa fie un numar. Pai ia sa vedem :
[tex] (3x-7)^{2}+(3x+7)^{2}-2(3x-7)(3x+7)= [/tex]
[tex]9x^{2}-42x+49+9x^{2}+42x+49-2(9x^{2}-49)=[/tex]
[tex] 18x^{2}+98-18x^{2}+98=2*98=196[/tex]
Formulele folosite sunt
[tex] (a+b)^{2}= a^{2}+2ab+ b^{2} [/tex]
[tex](a-b)^{2}= a^{2}-2ab+ b^{2} [/tex]
[tex] a^{2}- b^{2} =(a+b)(a-b)[/tex]
[tex] (3x-7)^{2}+(3x+7)^{2}-2(3x-7)(3x+7)= [/tex]
[tex]9x^{2}-42x+49+9x^{2}+42x+49-2(9x^{2}-49)=[/tex]
[tex] 18x^{2}+98-18x^{2}+98=2*98=196[/tex]
Formulele folosite sunt
[tex] (a+b)^{2}= a^{2}+2ab+ b^{2} [/tex]
[tex](a-b)^{2}= a^{2}-2ab+ b^{2} [/tex]
[tex] a^{2}- b^{2} =(a+b)(a-b)[/tex]
9x² - 42x + 49 + 9x² + 42x +49 -2 (9x² + 49) = 9x² - 42x + 49 +9x² +42x + 49-18x² -98 =49 + 49-98 = 98-98 = 0 (toata expresia se reduce ) si nu depinde de x.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!