Răspuns :
În opinia mea, opera literară ” Luna iese dintre codrii ” de Mihai Eminescu aparține genului liric, deoarece este o creație artistică, în versuri sau în proză, în care autorul își exprimă sentimentele, ideile, gândurile și trăirile în mod direct, creând imagini artistice de o deosebită forță de sugestie, prin intermediul figurilor de stil. Originea termenului ” liric „ provine de la instrumentul muzical - ” liră „ cu are erau acompaniate poeziile în Antichitate. Tema este natura.
În primul rând, eul poetic apare în ipostaza îndrăgostitului care-și exprimă în mod direct gândurile și sentimentele față de codrii. Apar mărci lexico-gramaticale ale subiectivității - verbe și pronume la persoana I singular și plural - exemple;
Fiind o operă lirică, modurile de expunere foloside de către autor sunt: monologul liric, deoarece poezia are un puternic caracter confesiv și descrierea - de tip tablou de natura. Caracterul descriptiv al tabloului este conferit din utilizarea perechii nominale de substantiv și adjectiv - exemple având verbe puțin la diferite moduri și timpuri. Verbul din strofa a doua a poeziei: ” Şi suind în cer le mută ” - verbul la gerunziu ce exprimă mișcarea continuă a Universului în poezie. Se remarcă, de asemenea, câmpul semantic al cuvântului ” apă ” - ” lacul ”, ” prund ”, ” rouă ”;
Pe de altă parte, expresivitatea limbajului este conferită de o paletă variată, colorată de figuri de stil: astfel întreaga natură pare umanizată prin intermediul personificării: ”Florile surâd în taină ” și prin intermediul metaforei și al epitelului cromatic din versurile: ” Zugrăveşte umbre negre/ Pe linţolii de zăpadă „. Imaginile artistice variate au rolul de a accentua comuniunea dintre frumusețea naturii și puritatea sentimentelor exprimate. Astfel, imaginea vizuală motorie ” luna iese dintre codrii ” - ilustrează un fenomen din natură.
O altă trăsătură a genului epic o reprezintă prezența elementelor de versificație: 8 strofe cu măsura versurilor de 8 - 10 silabe, rima ... și ritmul ...., care conferă muzicalitate poeziei.
În concluzie, poezia .... scrisă de ..... aparține genului liric, scopul textului fiind acela estetic, de a sensibiliza profund cititorul.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!